Lipova
Lipova is een stad (oraş) in het Roemeense district Arad ontstaan door de samenvoeging van drie oude dorpen: Radna en Şoimoş, op de rechter over van de rivier de Mureş, en Lipova op de linker oever daarvan.
De eerste documenten welke over Lipova berichtem, dateren uit het jaar 1314 onder vermelding van de naam Lipva. In het jaar 1324 wordt gesproken over de burcht genaamd Lypua, met een fortachtig karakter bekend om die tijd.
De stad ligt op beide overs van de rivier de Mureş, met toegang tot Câmpia Aradului, aan de voet van het Zarand-gebergte, in het gebied waar dit samenkomt met de heuvels van Lipova. De afstand tot de districtshoofdstad Arad liggend den westen van Lipova bedraag 34 km. Lipova ligt even ver verwijderd van het meest westelijk punt van het district (Nădlac) als van het meest oostelijke (Zamul).
Toeristische trekpleisters zijn:
- Muzeul Orăşenesc Lipova gesticht in 1952 en gevestigd in Castelul Misici, gebouwd in XIXe eeuw.
- Biserica Ortodoxă "Adormirea Maicii Domnului", waaraan Ţării Româneşti, Basarab I bij de bouw heeft geparticipeerd
- La Ruga, monument opgericht in 1933.
- Vechea şcoală românească (oude roemeense school), gebouwd in de eerste helft van de XIXe eeuw, met elementen uit de barok stijl.
- Bazarul turcesc daterend uit de tijd dat Roemenië was bezet door het Otomaanse rijk.
- Staţiunea balneo-climaterică Lipova (kuuroord Lipova) gelegen op 3 kilometer afstand van het centrum van de stad, aan de beek Şistarovăţ.
- Mănăstirea şi biserica de pelerinaj "Maria Radna" (klooster en bedevaartskeerk "Maria Radna") gebouwd in meerdere etappes.
- Cimitirul Eroilor (Erebegraafplaats).
- Monumentul Eroilor Români şi Francezi din Războiul pentru Reîntregire. (Eremonument voor de Roemenen en Fransen tijdens de reïntegratie oorlog).
- Monumentul Eroilor Români din Al Doilea Război Mondial. (Monument voor de Roemeense helden uit de tweede wereldoorlog)
- Cetatea Şoimoş, de citadel wordt reeds genoemd in documenten uit het jaar 1278.
- "Buna Vestire" kerk, gebouwd ind XVIIIe eeuw, waarbij de muurschilderingen zijn gemaakt door Nicolae Popescu.
Maak jouw eigen website met JouwWeb