Romania-nl

Fișier:Actual Craiova CoA.png Craiova                                    

Craiova is een van de grootste Roemeense steden. De stad is de hoofdstad van het district Dolj en ligt in de regio Oltenia. Craiova wordt ook wel "de Olteense hoofdstad" genoemd. Gelegen aan de linkeroever van de Jiu en op ongeveer gelijke afstand van de Zuidelijke Karpaten als van de Donau, is zij de belangrijkste commerciële stad ten westen van Bucureşti.

De gemeente Craiova ligt aan de oever van de Jiu, aan het eind van een heuvelachtige regio, op een hoogte tussen de 75 en 116 meter. Craiova ligt op de Roemeense Vlakte, maar om preciezer te zijn op de Olteense Vlakte die zich uitstrekt van de Donau tot aan de Olt en het Geticplateau. Ongeveer in het midden van Oltenia, ligt de stad op een afstand van 227 km van Bucureşti en 68 km van de Donau. Een aparte vorm heeft de stad die erg onregelmatig is, vooral in het westen en noorden. Maar de 'binnenkant' van de stad, is juist erg compact.

Craiova heeft ongeveer hetzelfde reliëf als het hele district Dolj heeft, vooral bestaande uit vlakte. Richting het noorden van de stad kun je een zachte invloed vinden van de heuvels, terwijl er richting het zuiden veel meer invloed is van kale grasvelden.

In het tegenwoordige Craiova bevinden zich nog ruïnes uit de oudheid van de Geto-Dacische stam de Peli. Deze ruïnes komen uit de jaren 400-350 voor Christus. Op deze plek hadden de Peli hun hoofdstad gesticht, Pelendava. Dit was voor het eerst vermeld in 225 na Christus op de kaart 'Tabula Peutingeriana'.

Het Romeinse kasteel bevond zich in de buurt van het Coşunaklooster waarvan de bouw begon rond 1442-1443.

Craiova is al sinds jaren geleden een universitair centrum van prestige van het Roemeense onderwijs. Het georganiseerde onderwijs werd hier in 1759 ingesteld door Constantin Obedeanu. In de lente van 1826 werd de school van Obedeanu hernoemd naar Şcoala Naţională de Limba Română (Nationale School van de Roemeense Taal). Deze hogeschool is de op één na oudste Roemeense hogeschool, na hogeschool Sfântu Sava van Bucureşti (1818).

Het museum van Oltenia is een van de bekendste musea van de stad. Opgericht in 1915, is het museum verdeeld in 3 secties: etnografie, geschiedenis en kennis van de natuur. In het museum is een rijke collectie van numismatiek en andere archeologische vondsten, oftewel historische objecten en documenten die de evenimenten uit die tijd vertellen, te vinden. Het museum van Oltenië werd opgericht op basis van gelddonaties uit 1908.

In het Craiova uit de Groot-Roemeense tijd, oftewel het interbellum, wordt het zogeheten Casa Alba (Het Witte Huis) gebouwd aan een zijkant van een der centrale parken van Craiova - het "English Park" - naar ontwerp van Constantin Iotzu.

Het nieuwe nationaal theater dat opgericht is in 1973 bevindt zich tussen de drie eerste theaters van Roemenië: Filharmonica din Stat Oltenia (Filharmonie van Oltenië), opgericht in 1947 (een plaats waar veel nationale en internationale festivals plaatsvinden), Teatrul de Operă (Operatheater) en Operetă Elena Theodorini.

Andere belangrijke, Craiovaanse, architectele creaties zijn:

  • Het Nicolae Romanescupark dat een aantal meertjes, restaurants, zomertheater, zeldzame boom- en plantsoorten, en een dierentuin bezit, die een van de grootste en mooiste van heel Europa is.
  • De Botanische tuin van Craiova, die een voorbereid initiaftief was van de Craiovaanse botanicus Al. Buia. De tuin is een soort van studiecentrum voor een aantal studenten aan de universiteit, maar geldt ook mee als een recreatiefaciliteit. De botanische tuin beslaat zo'n 17 ha en is in 4 secties verdeeld.

Een ander toeristisch gebied is de Terasa (Lunca) Jiului (Terras (of Oever) van de Jiu), een compleet bebost park aan de linkeroever van de Jiu. Dit park beslaat 60 ha.