Huedin
Huedin is een stad in het westen van Roemenië, behorend tot het district (judeţ) Cluj. De stad ligt aan de voet van het Apusenigebergte aan de Snelle Cris (Crişul Repede). Voor toeristen is de stad de uitvalsbasis naar het gebergte.
Huedin werd in 1332 voor het eerst genoemd (Hunad). Van 1435 tot 1848 was de landheer de familie Bánffy, wat de Hongaarse naam Bánffyhunyad verklaart. Tot 1526 behoorde Huedin tot Hongarije en vervolgens achtereenvolgens tot het vorstendom Transsylvanië, Oostenrijk, (Oostenrijk)-Hongarije en (vanaf 1920) Roemenië. Dat bleef zo, afgezien van een onderbreking tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin de stad ten gevolge van de Tweede Scheidsrechterlijke Uitspraak van Wenen weer enkele jaren Hongaars was.
Eeuwenlang vormden de Hongaren de meerderheid in Huedin. In 1910 had Huedin 5194 inwoners, waarvan er 90,5% Hongaars sprak. 57,5% was destijds calvinistisch, 20,7% Joods en 10% rooms-katholiek. Voor de Hongaren is het stadje het centrum van de streek Kalotaszeg.
In Huedin bevindt zich een 13e-eeuwse gotische gereformeerde kerk met een waardevol cassettenplafond. De karakteristieke houten toren dateert uit de 15de eeuw en heeft vier hoektorentjes, die de vier evangelisten rondom Jezus symboliseren.
Maak jouw eigen website met JouwWeb