<span style="color: #9acbf7;">Romania</span> nl
Romania-nl.jouwweb.nl
Home » Roemeense keuken » Budincă de orez

 Budincă de orez                                        

http://www.retete-online.ro/_files/File/Budinca%20de%20orez.jpg

Voor het bereiden van Budincă de orez (rijsttaart) heeft u de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 liter melk, 
  • 250 gr rijst, 
  • 3-4 appels, 
  • 3 theelepels kaneel, 
  • 6 eetlepels suiker, 
  • een theelepel vanille essence, 
  • 4 eieren, 
  • 50 gr boter, 
  • 3 eetlepels vanillesuiker.

Bereidingswijze:

1) Om te beginnen,  zet de melk op het vuur, en zodra deze begint te koken de rijst, die enige tijd in water heeft gestaan, toevoegen . Gedurende 15-20 minuten op een zacht vuur laten doorkoken. Roer regelmatig om te voorkomen, dat de rijst zich vastzet aan de pan. Vervolgens 3 eetlepels suiker toevoegen en indien gewenst de vanille-essence om het geheel nog zoeter te maken. Ten slotte, de boter toevoegen, en deze laten smelten.

2) In de tussentijd de appels schillen en deze raspen Doe de geraspte appel met de kaneel en 2 eetlepels suiker in een mengkom. Voeg een paar eetlepels water toe om de rijst rustig warm te laten worden en laten alles gedurende tien minuten staan op een laag vuur.

3) Voeg de appelmoes toe aan de gekookte rijst en meng het geheel goed dooreen. De eierdooiers scheiden van het eiwit en door de rijst mengen. Het eiwit kloppen en daarna in een ronddraaiende beweging er doorheen mengen

4) Smelt 2 eetlepels suiker in een pan of schotel, die zal worden gebruikt bij het bakken in de oven, op het fornuis. Op het moment, wanneer de suiker is  gesmolten, bedekken we de bodem en zijkanten met de gekarameliseerde suiker, en wat overblijft laten we eruit lopen want als die zou verbranden zou er een slechte smaak worden toegevoegd. Onmiddellijk na deze procedure voegen we de rijstepap toe en zetten de schotel in een op 180 graden voorverwarmde oven en bakken de pudding tot de taart mooi gebruind is.

5) Wanneer de rijsttaart gaar is, halen we die uit de oven en draaien onmiddellijk de schotel om, anders zal de gekarameliseerde suiker hard worden en kan de rijsttaart niet meer heel uit de schotel verwijderd worden.  Met een zeef, strooien we de vanille suiker over de taart en laten deze afkoelen. Verder kunt u de taart garneren met wat jam of kaneel siroop