Romania-nl

Ciorbă de peşte lipoveneasca                   

Ingrediënten nodig voor het bereiden van Ciorbă de peşte lipovenească (Lipoveense vissoep):

  • rivierbaars, 
  • giebel of voorn, 
  • karper,
  • meerval,
  • snoek,
  • aardappelen, 
  • uien, 
  • paprika's en pepers, 
  • tomaten, 
  • peterselie, 
  • zout, 
  • olie, 
  • azijn.

Bereidingswijze:

1. Om te beginnen hangen we de kookketel gevuld met water en groente op het vuur (de hoeveelheid groente moet ongeveer gelijk zijn aan het volume van het water) en laten het geheel koken tot de aardappelen ongeveer gaar zijn. Voordat we ze laten koken bakken we de tomaten, paprika's en pepers in de as van het vuur of in een pan waardoor deze een intensere smaak krijgen, met een bakkleur, dat iets  aparts toeovoegt. De pepers voegen we alleen toe wanneer deze door iedereen worden geäprecieerd, waarbij eraan gedacht moet worden dat het koken de scherpte ervan versterkt, dus hiermee niet overdrijven!

2. Nu is het tijd om de soep te zouten, voeg zout toe en proef, het sap moet een beetje zout smaken, bestrooi de vis met wat zout. Doe de vis in de kookketel en roer niet meer (anders valt de vis uit elkaar). De hoeveelheid vis moet ook overeenkomen met het volume van het water.

3. In maximaal 15-20 de minuten moet de vis gaar zijn. Zorg dat het vuur blijft branden zodat het water in de kookketel gemakkelijk aan de kook komt, en zonder ophouden blijft koken. De ketel niet schudden want dan zou de vis in stukken uiteen kunnen vallen.

4. Wanneer de vis gaar is voegen we azijn toe. Hiermede moeten we niet te zuinig omgaan, want de soep dient een zure smaak te hebben het is per slot van rekening een ciorba, die moet aanvoelen of je je keel schraapt wanneer je hem doorslikt. We voegen de azijn toe wanneer de soep kookt en proeven na 1 minuut, de lepel doen we zodanig in de pan dat we de vis niet aanraken. Nu voegen we ook wat lepels olie toe.

5. Wanneer de soep gaar is haalt u de ketel van het vuur, strooit een handje peterselie erover, doe het deksel op de ketel en laat het geheel 10 minuten staan.

6. Ciorbă de pește lipovenească wordt op traditionele wijze gegeten: Haal de vis uit de ketel en doe die op een schaal (heel voorzichtig met een schuimspaan om ze niet uit elkaar te laten vallen) en serveer ze met een knoflooksaus. Deze knoflooksaus kan simpel zijn uit een flesje of zelf gemaakt met gebakken en gepelde tomaten, geperste knoflook en olijfolie. Nadat de vis is gegeten dienen we het sap op met knoflooksaus en een spaanse peper. U kunt hierbij mămăligă (polenta) serveren, waardoor een heerlijke maaltijd ontstaat.