<span style="color: #9acbf7;">Romania</span> nl
Romania-nl.jouwweb.nl
Home » Roemeense keuken » Ghiveci de legume

 Ghiveci de legume                                    

http://dli.ro/storage/poze/2011/12/12/ce-mancare-de-post-gatim-inainte-de-craciun/ghiveciul-de-legume.jpg

Voor dit recept van Ghiveci cu legume (Pot met groenten) heeft u de volgende ingrediënten nodig:

  • 5 kg aubergine, 
  • 3 kg witte paprika, 
  • 2 kg tomaten, 
  • 1/4 kg ui, 
  • 5 laurierbladeren,
  • 100 ml olie, 
  • zout en peper naar smaak.

Met deze hoeveelheden vult u 5 jampotten van 200 ml.

Bewerkingstijd:

  • bakken van de groenten: 1 uur;
  • koken van de potten met groente: 1,5 uur.

Bereidingswijze:

1) Om te beginnen, de paprika's en aubergines afvegen met een handdoek en op een plaat  bakken op het vuur, in de oven of op de barbecue. Groenten op de barbecue gebakken geven een speciale smaak aan de hele maaltijd. Wees voorzichtig, want de aubergines bakken moeilijker dan de paprikas en dienen vaker te worden gedraaid om aan alle zijden te worden gebakken.

2) Doe de gebakken aubergine en paprika in een pan met deksel met een beetje zout eroverheen om ze zacht te laten worden. Na een uur halen we de schil eraf. Nadat ze zijn schoongemaakt en afgespoeld met wat water hakken we ze fijn en doen ze in een pan. We malen de tomaten om tomatensap te maken of we snijden ze in partjes. We maken een ui schoon en snipperen die fijn. Tenslotte roeren we alles goed door elkaar, voegen wat olie, zout,peper en laurierbladeren toe en mengen het geheel nogmaals goed door elkaar.

3) Laat het aan de kook voor ongeveer een uur tot 1,5 uur. Het gerecht is klaar wanneer de olie boven de groente uitkomt.

4) Plaats de potten in een oven voor 10-15 min. om ze te steriliseren, waarna het gas afsluiten en het gerecht in de potten doen. We doen water in de ovenlade en zetten daar de gevulde  hermetisch gesloten potten in. Laat ze in de oven voor 20-30 min op 180-200 graden.

5) Zodra de tijd is verstreken halen we de potten voorzichtig uit de oven, leggen een deken op een donkere plek in huis en zetten daar de potten op met de deksel naar beneden. We dekken ze toe met het stuk deken dat nog vrij was en laten het geheel minstens 24 uur in de koelte staan. Daarna zetten we onze mooie potten in de kelder of de conservenkast.