Romania-nl

Fișier:Bucharest-Coat-of-Arms.png Bucureşti                                          

Bucureşti is de hoofdstad en het industriële en commerciële centrum van Roemenië. De stad ligt in het zuidoosten van het land, aan de rivier de Dâmboviţa. Met ruim 2 miljoen inwoners, is Bucureşti de grootste stad van het land en op Istanbul en Athene na de grootste stad van Zuidoost-Europa.

Voor Europese begrippen is Bucureşti geen oude stad: de eerste vermelding dateert uit 1459. Sindsdien ontwikkelde Bucureşti zich snel en in 1862 werd het de hoofdstad van het verenigde Roemenië. Tegenwoordig is het de thuisplaats van de Roemeense media, cultuur en kunst. In de eclectische architectuur van de stad zijn historiserende, modernistische, communistische en postmoderne stijlen vertegenwoordigd. Tussen de Wereldoorlogen werd Bucureşti het "Klein Parijs" (Micul Paris) of "Parijs van het Oosten" genoemd omdat de stad in die tijd erg elegant was. Sindsdien is echter een groot deel van het historisch centrum verwoest of beschadigd, eerst in de Tweede Wereldoorlog en later door de aardbeving van 1977 en door de politiek van systematisering onder Nicolae Ceauşescu, waarvoor hele stadsdelen moesten wijken. Elders is er tamelijk veel van het oude centrum overgebleven. Sinds de jaren '90 kent Bucureşti een economische en culturele bloei.

Volgens de officiële volksschattingen van januari 2006, heeft Bucureşti een populatie van 1.930.390 inwoners. De metropool telt maar liefst 2,6 miljoen inwoners. Bucureşti is de op 5 na grootste stad van de Europese Unie.

Economisch gezien, is Bucureşti de meest bloeiende stad van Roemenië en is het een van de belangrijkste industriële centra en verkeersknooppunten van Oost-Europa. Als meest ontwikkelde stad in Roemenië, heeft Bucureşti ook een groot aantal educatieve faciliteiten.

De stad zelf staat administratief bekend als Municipiul Bucureşti (Gemeente Bucureşti ), en zit op hetzelfde administratieve niveau als de Roemeense districten. De Gemeente Bucureşti is onderverdeeld in zes sectoren.

Bucureşti ligt aan beide oevers van de Dâmboviţa, een rivier die in de Argeş, een zijrivier van de Donau, stroomt. Verscheidene meren — waarvan de belangrijkste het Floreascameer, het Teimeer en het Colentinameer zijn (allemaal in het noorden) — liggen langs de stad aan een zijrivier van de Dâmboviţa, genaamd de Colentinarivier. Bovendien ligt er middenin de stad een kunstmatig meer, het Cişmigiumeer. Het meer is omringd door het Cişmigiupark dat geopend werd in 1847 na plannen van de Duitse architect Carl F.W. Meyer en is tegenwoordig een belangrijke recreatieplaats in de hoofdstad. Dit park heeft een rijke geschiedenis en werd vaak bezocht door beroemde poëeten en schrijvers.

Naast het Cişmigiu, kent Bucureşti nog twee grote parken of tuinen, het Herăstrăupark en de Botanische tuin van Bucureşti . Het Herăstrăupark is een groot openbaar park gelegen in het noorden van Bucureşti . In dit park is er onder andere een meer, het Herăstrăumeer, en een beroemd openluchtmuseum, het Muzeu Satului. De Botanische tuin van Bucureşti is de grootste van Roemenië en bezit 10.000 verschillende soorten planten waaronder ook exotische.

Bucureşti ligt in het zuidoosten van de Beneden-Donauvlakte (beter bekend als Roemeense vlakte of Walachijse vlakte) in een gebied waar ooit het Codrii Vlăsiei gelegen had. Waar het bos vroeger lag is er nu vruchtbaar land. Net als een aantal andere steden is Bucureşti gebouwd op zeven heuvels, dus als de traditie van Rome. De zeven heuvels zijn: Mihai Vodă, Patriarchenheuvel, Radu Vodă, Cotroceni, Spirei, Văcăreşti en Sfântu Gheorghe Nou.

De stad heeft een oppervlakte van 226 km². Het hoogteverschil varieert van 55,8 m, bij de brug over de Dâmboviţa in Căţelu in het zuidoosten van de stad tot 91,5 m bij de Militarikerk. De stad heeft een relatief ronde vorm. Het middelpunt van de stad ligt ongeveer bij Piaţa Universităţii (Universiteitsplein). Bucureşti Kilometer 0 ligt aan de voorkant van de Sf. Gheorghekerk aan Piaţa Sfântul Gheorghe (Sfântu Gheorgheplein). De afstand van Piaţa Universităţii naar alle kanten van de stad (in een rechte lijn) varieert van 10 tot 12 km.

 
Vroeger waren de regio's rondom Bucureşti vooral in gebruik voor landbouw maar vooral na 1989 werd er begonnen met het bouwen van buitenwijken in het dsitrict Ilfov. De laatste tijd zijn er een aantal plaatsen in Bucureşti opgegaan.

Bezienswaardigheden zijn: 

  • Muzeul Satului,
  • Parlementspaleis,
  • Ateneul Român,
  • Piaţa Eroilor,
  • Piaţa Universităţii,
  • Cişmigiu,
  • Herăstrău,
  • Gara de Nord,
  • Kilometrul Zero en