Romania-nl

Meerval                                                   

De meerval is de grootste zoetwatervis van Roemenië. Het record van de Donau Delta bedraagt een gewicht van 400 kg.

Het is een grijze vis zonder schubben, waarbij de huid beschermd wordt door een laag slijm. Op de bovenlip heeft hij een paar snorharen, terwijl op de onderlip vier kleine snorharen voorkomen, welke worden gebruikt om te voelen, welke samen met een goed ontwikkeld reukvermogen het slechte zien compenseren, veroorzaakt door het leven in ondiep troebel water met modderige bodem. De meerval is vooral 's-nachts aktief.

De meerval schiet kuit in de maand mei. De minimale vismaat voor de meerval is 50 cm.

De soorten aas welke worden gebruikt bij het sportvissen : in de Donau vangt men de meerval goed met moeraskrekels, een bosje maden, kikkertjes, levende visjes, twister, lepeltje en wobler. Kunstaas is niet echt succesvol, dus deze raden wij niet aan.

Visstekjes in de Donau Delta zijn: in de regel houdt de meerval zich op in diep water zoals de kanalen en in gaten bij Crisan-Caraorman.

De visperiode in de Donau Delta: In de zomerperiode is de meerval intensief op zoek naar voedsel, julie is de allerbeste maand om te vissen. In de herfst verblijft hij in gaten voor de winter, terwijl de aktiviteit tot een minimum wordt beperkt als het weer kouder wordt.