Romania-nl

Glanskop                                                 

De glanskop (Poecile palustris voorheen Parus palustris) is een zangvogel uit de familie van echte mezen (Paridae).

De vogel is maar klein, ongeveer het formaat van een pimpelmees. De glanskop lijkt uiterlijk sterk op dematkop, maar de zang is duidelijk verschillend. De twee soorten worden daarom als tweelingsoorten beschouwd. Bij de glanskop ontbreekt de lichte baan op de armpennen en ze heeft een glanzende kopkap. Voor onderscheid met de matkop is het geluid belangrijk. De glanskop is te herkennen aan het scherpeies-toontje vooraan in elke roep. Het wordt gevolgd door een afgekaptèk:siestsjè

De glanskop komt in het overgrote deel vanEuropahet hele jaar voor, waaronder in NederlandenBelgië. Uitzonderingen zijnIerland,IJsland, Noord-Scandinavië,Spanjeen Portugal. Glanskoppen komen veel voor in loofbossen en gemengde bossen, parken en grotere tuinen met bomen en struiken.

In het voorjaar en vroege zomer bestaat het voedsel vooral uitinsecten, insectenlarven,spinnenen andere kleine diertjes. Vanaf de late nazomer staan er ook zaden op het menu. Ze leggen soms zelfs een voorraad zaden aan in spleten tussenboomschors.

Ze nestelen in boomholen of andere natuurlijke holen

Maak jouw eigen website met JouwWeb