Romania-nl

Roodpootvalk                                         

De Roodpootvalk (Falco vespertinus) is een kleine valk die behoort tot de familie caracara's en valken (Falconidae) en het geslacht Falco.

Qua silhouet lijkt deze vogel veel op de boomvalk. Het mannetje is donker leigrijs met rood op de anaalstreek. Het vrouwtje heeft een licht roestgele kop en een blauwgrijze bovenzijde. De Rootpootvalk heeft een spanwijdte van 58 tot 70 cm. Het verspreidingsgebied is Oost-Europa en Azië en als dwaalgast in West-Europa. Overwinteren doet deze in zuidelijk Afrika met een voorkeur voor Zimbabwe, Botswana, Namibië en Angola. Als habitat geldt gras- en bossteppen, hoogveengebieden, rivierdalen en open plekken in bossen. Bij voorkeur worden insecten gegeten zoals sprinkhanen, kevers en mieren. De jongen worden met gewervelde dieren grootgebracht, onder andere hagedissenen juist uitgevlogen zangvogels.

De soort gaat in het broedgebied inOost Europa in zorgwekkend tempo achteruit, plaatselijk met 30% in tien jaar. Door veranderingen in landgebruik neemt het aantal grote insecten af, verder wordt de bestrijding van deroekdoor het gebruiken van gif, als oorzaak genoemd. Daarom staat de roodpootvalk als gevoelig op de internationale rode lijst

Maak jouw eigen website met JouwWeb