Romania-nl

Steenuil                                                    

De steenuil (Athene noctua) is een klein gedrongen uiltje van ongeveer 21 tot 23 cm, met felle gele ogen en witte wenkbrauwstrepen.

De steenuil heeft een platte kop met felle gele ogen, en heeft aan de bovenkant bruine veren met lichte vlekken.
De steenuil is een broedvogel en standvogel in een groot deel van Europa, Noord-Afrika en Midden-Azië.

De steenuil heeft het liefst een landschap metweilanden, knotwilgen,fruitbomenen oude schuurtjes. Bloemrijke weilanden zijn een echt muizen- en regenwormparadijs, dus daar vindt hij veel voedsel. Knotwilgen, fruitbomen en schuurtjes hebben dikwijls holletjes waarin de steenuil zijn jongen kan grootbrengen. Hagen en houtkanten zijn plaatsen waar hij zich kan verschuilen.

De steenuil is ook dikwijls overdag actief, en is te zien zitten opknotwilgenof weidepaaltjes, te genieten van het zonnetje. De meeste mensen zien hem echter niet, omdat hij zo klein is. Als hij op een paaltje zit is het net of dat gewoon wat langer is. Hij maakt wel veel lawaai. Vanoktobertotfebruarikan je hem van ver horen roepen, een soort “koewie”, gekef en een wat langer “joeeek”.

Hetvoedselvan de steenuil is aangepast aan zijn grootte, hij pakt welmuizenals hij kan, maar ook veel regenwormen, kevers en andere insecten en soms kikkers. Soms komt de steenuil met prooien aanzetten die verrassend groot zijn ten opzichte van zijn eigen formaat, zoals ratten. Hij heeft verschillende jachttechnieken. Loeren vanaf een paaltje, over de grond lopen en rennen of jagen vanuit een lage vlucht.

Maak jouw eigen website met JouwWeb