Romania-nl

Waterhoen                                              

Het waterhoen (Gallinula chloropus) is een vogel uit de familie van rallen (Rallidae)


Waterhoentjes zijn donker van kleur met een rode snavel en een schild op het voorhoofd. De punt van de snavel is geel van kleur.Het waterhoen is een onopvallende, maar toch goed herkenbare vogel die eigenlijk alleen met demeerkoetverward kan worden. De snavel en de voorhoofdsplaat van de waterhoen zijn echter rood in plaats van wit van kleur. Ook loopt bij het waterhoen een onderbroken, witte streep over de flanken en heeft de vogel witte veren onder staart. In tegenstelling totmeerkoeten beschikken ze niet over zwemvliespoten. Ze foerageren dan ook regelmatig op de oever.

Het waterhoen is een schuwe watervogel die zich meestal dicht bij de beschutting van de oevervegetatie bevindt. Tijdens het zwemmen beweegt de vogel de kop met forse rukken naar voren en naar achteren, terwijl de staart omhoog gehouden wordt zodat de witte staartveren zichtbaar zijn.

 

Waterhoentjes maken meestal hun nesten tussen het riet, maar soms ook tussen struiken of bomen. Ze bouwen als het ware een platform van dood plantenmateriaal. De nesten worden vrijwel altijd in de buurt van water gebouwd.

Maak jouw eigen website met JouwWeb