Romania-nl

Visdief                                                     

De visdief (Sterna hirundo) is een vogel uit de familie van de sterns (Sternidae). De visdief is een tweelingsoort van de noordse stern,  S. paradisaea. Of beter gezegd een zustersoort van zowel de noordse stern als de Dougalls stern S. dougallii.

Hij wordt ongeveer 35 cm groot, heeft een algemeenste stern.

Het is een slanke vogel met zwarte kopkap en diep gevorkte staart. De snavel is oranjerood met zwarte punt, poten rood. De bovenvleugels en rug zijn grijs. De buitenste 4-6 handpennen zijn donkerder dan de rest van de bovenvleugel, een donkere ruit vormend. De punten aan de onderzijde van de handpennen zijn donkergrijs, een beetje een slordige rand vormend, in tegenstelling tot de Noordse Stern. Hij heeft minder doorschijnende hand- en armpennen dan de Noordse Stern, maar onder de juiste condities kan een doorschijnend ’venster’ bij de binnenste handpennen waargenomen worden. De juveniel heeft een donkere kopkap, donkerrode snavel, bruingrijze gebandeerde bovendelen en een donkergrijze streep over voorvleugel, gevormd door kleine dekveren.
Een legsel bestaat doorgaans uit 2 à 3 eieren van gemiddeld 41 x 30 mm. De broedduur bedraagt 20 tot 23 dagen. Visdiefjes hebben soms twee legsels in een seizoen.