Romania-nl.jouwweb.nl
Home » Meren » Cuiejdel

Lacul Cuiejdel                                

Het Cuiejdel meer (ook bekend als Lacul Crucii) is het grootste stuwmeer in Roemenië gevormd door een natuurlijke dam, gelegen in de Stânişoarei bergen, 25 km van Piatra Neamţ.

Het meer, heeft een lengte van 1 km, een oppervlakte van 2,2 ha en een maximale diepte van 16 meter met een volume van 907.000 kubieke meter water, ontstond in verschillende stadia, beginnend in 1978, door middel van afbrokkelend en glijdend gesteente in de middelste stroom van de Cuiejdel beek, een zijrivier van de Cuejdiu rivier.

Een tweede belangrijke fase van de vorming van het meer waren de verschuivingen vanaf 1991, waarschijnlijk veroorzaakt door de aardbeving in 1990 met als toevoeging de intense regens in 1991.

Door dit gebeuren is door een natuurlijk gevormde dam de vallei geblokkeerd, met als resultaat een opeenhoping van grote hoeveelheden water.

De natuurlijke dam die werd gevormd als gevolg van de aardverschuivingen beslaat 25 m van de rechteroever en  30 m van de linker oever met een lengte van ongeveer 80 m.