Băile Herculane
Băile Herculane is een stad (oraş) in het Roemeense district Caraş-Severin.
Băile Herculane ligt in de Cernei-vallei op 5 km afstand van de belangrijke rijksweg die het westen van het land verbindt met Bucureşti de DN 6 (E70) en de internationale spoorweg Bucureşti - Timişoara - Moraviţa, en geeft per Donauboot toegang tot de bestemmingen in het oosten: Sulina - Galaţi - Dobreta -Turnu Severin - Orşova, en naar het westen: Wenen -Budapest -Belgrado -Orşova. De dichtstbij zijnde vliegvelden zijn in Caransebeş en Timişoara (internaţionaal).
Het kuuroord ligt in het zuid-westelijk deel van Roemenië op een hoogte van 168 m op 8 km afstand van de grens met het district Mehedinţ en slechts 25 km van de grens met Servië.
Het kuuroord werd duizend jaar geleden genoemd als "Ad aquas Herculis sacras ad Mediam".
Natuurlijke factoren: bergklimaat met invloeden van de middellandse zee, sedatief-onverschillig, isotherm en hipertherm mineraal water (38-60°C), licht radioactief, hypotoon, met verschillende chemische stamenstelling:
- zwavelrijk, chloorhoudend, kalkhoudend, natriumrijk;
- chloorhoudend, natriumrijk, kalkhoudend;
- oligomineraal.
Mogelijke behandelingen zijn: aerohelioterapie, thermale baden in open basin, thermale baden in zwavel- en zoutrijk water in badkuipen of overdekte basins; buffetten voor interne behandeling met mineraalwater, installaties voor hydrothermotherapie (en sauna), electrotherapie, chinetotherapie, hydrochinetotherapie, in basins; inhalotherapie; modderbaden. Vanuit het kuuroord kan men excursies maken naar de ruines van de romeinse baden: de Hoţilor-grot(Grota Haiducilor), de grotnmet stoom (Grota cu Aburi), het witte kruis (Crucea alba), en andere.