Romania-nl

Fișier:Coa Caransebes cs ro.jpg Caransebeş                              

Caransebeş is een stad (oraş) in het Roemeense district Caraş-Severin.

Caransebeş ligt in het zuid-westen van Roemenië.

Qua grootte is het de tweede stad van het district Caraş-Severin en neemt geografisch een strategische positie in, omdat er een direct contact bestaat met het beggebied en vlaktes zone van de berg naar berg en vlakte, die tot hier doordringen als een langgerekte golf langs de rivier de Timis.

Caransebes kent vier belangrijke uitvalswegen naar het noorden naar de Banat - door Lugoj - naar Timişoara, naar het zuiden - de Oostpoort naar - naar Orşova en Lugoj de Donau (DN 6 - E 70), in het westen - de valleien en Pogăniciului River - tot Reşiţa (DN 58) en in het oosten - via de ijzeren brug naar Transsylvanië, naar Sarmisegetuza, Deva en Hunedoara (DN 68).

Het laagland van Caransebeş wordt door hoge bergen omgeven in het oosten en in het westen.

Het hoogste gedeelte wordt gevormd door het Ţarcu-gebergte, doorsneden door de Timiş-vallei en de Bistrei-vallei. In dit massief kennen we drie gedeedltes: Masivul Petreanu, met de Vârful-top (2192 m), Masivul Ţarcu, dat opklimt tot de Ţarcu-top (2190 m) en Masivul Muntele Mic (1806 m). Masivul Ţarcu kent meerdere hoogtes met een vrijstaande top de Ţarcu. Ten noord-oosten bevindt zich een hoogvlaskte waar we de Căleanu-top (2192 m), de Mătania-top (2160 m) en de Baicu-top (2123 m), terwijl naar het noord-westen de Jigoriei-hoogvlakte (1463 m) hebben, die verbonden is met de Muntele Mic.

In het westelijk deel van de stad Caransebeş bevinden zich de Munţii Semenicului. Het relief stijgt in het noorden van de Semenic-top tot de Nemanul Mare-top (1122 m), en wordt verlengt door een aantal hoogtes, zoals daar zijn Dealu Mare (639 m) en Corcana (489 m), die tot in de nabijheid van Caransebeş komen.

In het noordelijk deel hebben we het Poiana Ruscă-massief, dat stijgt tot boven de boomgrens. De hoogste toppen zijn: Padeşul (1374 m) en Rusca (1355 m). 

De laagvlakte van Caransebeş, waar de stad zich bevindt met een  heuvelachtig relief, eindigt in terrassen tot aan de Timiş.

Maak jouw eigen website met JouwWeb