Romania-nl

Fișier:Coa Oravita CS RO.png Oraviţa                                   

Oraviţa is een stad (oraş) in het Roemeense district Caraş-Severin.

Sporen van bewoning zijn gevonden uit de Neolithische periode, overgaand in de  Roemeense Dacische periode waarin  zeker mijnbouw werd gepleegd in het gebied en gedurende de Middeleeuwen bekend was onder verschillende namen: Arva, Haram, Chery of Orovcakk.

Het werd gevormd door een unie van Oraviţei Montane met Oraviţa Română. Tijdens het interbellum was het de hoofdstad van het district Caraş.

Het theater "Mihai Eminescu” uit Oraviţa is het oudste theater van het land en van zuid-oost Europa. Het is gebouwd in barokstijl vanaf het jaar 1817. De poeet Mihai Eminescu heeft hier op het podium gespeeld, waaraan het zijn naam heeft te danken.

De spoorlijn Oraviţa-Baziaş was de eerste spoorlijn die werd aangelegd op Roemeens grondgebied, datum van indiensttreding 20 augustus 1854. De lijn is tegenwoordig nog in gebruik maar dan alleen van Oravita naar Iam. De spoorlijn Oravita - Anina is één van de mooiste spoorlijnen van Europa, maar wordt niet op waarde geschat. De lijn werd in dienst gesteld in 1863 en is de oudste bergspoorweg van Roemenië.

Het eerste grote stuwmeer van Roemenië werd aangelegd in de periode 1723 - 1733 voor het spoelen van de mijnbouw door de beek de Oravita, bekend onder de namen Lacul Mare en Lacul Mic.

Maak jouw eigen website met JouwWeb