Deva
Deva is een stad in het westen van Roemenië en is de hoofdstad van het district Hunedoara. De stad ligt op de linkeroever van de Mureş (in de oudheid Maris genoemd) aan de voet van een 371 m hoge heuvel.
De geschiedenis van de plaats gaat terug tot de bronstijd. Het bestond vóór de komst van de Daciërs en Romeinen. In 1269 werd Deva, alsook de plaatselijke burcht, voor het eerst genoemd. De burcht werd door Johannes Hunyadi, de leider van het anti-Ottomaanse verzet, in de 15e eeuw versterkt en uiteindelijk in 1849 verwoest. De ruïne van de burcht bevindt zich thans op een heuvel die de status heeft van natuurreservaat. In 1307 werd Deva een prinselijke residentie en het centrum van een militair district. De Ottomanen verwoestten Deva in 1550-1557. In 1849, gedurende de revolutie, was de stad bezet door generaal Bem.
Aan de voet van de citadelheuvel bevindt zich het Magna Curiapaleis. Het dateert uit de 16e eeuw en werd onder de Zevenburgse vorst Gabriel Bethlen vanaf 1621 heringericht in renaissancestijl. Later onderging het barokke uitbreidingen. In de stad staat eveneens een standbeeld van Decebalus, koning van de Daciërs gedurende de Romeinse overheersing.
Vandaag de dag is Deva een belangrijk economisch centrum en met name bekend om zijn erts- en houtwarenindustrie en culturele en sportieve activiteiten.
Maak jouw eigen website met JouwWeb