Romania-nl

Fișier:Coa Hateg HD RO.png Haţeg                                     

Haţeg is een stad (oraş) in het Roemeense district Hunedoara, in de buurt waar de rivieren Strei en Rîul Mare samenkomen. In documenten uit de 13e-14e eeuw wordt het land rondom Haţeg voor het eerst genoemd. Tegenwoordig is het een economisch centrum dat bekend staat om zijn houtwaren-, textiel- en voedselindustrie en boomgaarden. Het geniet tevens bekendheid door het Haţegana bier, thans onderdeel van Heineken Roemenië.

Vanuit Haţeg komt men in het Retezat Nationaal Park. Dit is een natuurreservaat gelegen in de Retezat bergen in het district Hunedoara.

Het bevat meer dan 60 bergtoppen van boven de 2300 meter en meerd dan 100 kristal heldere ijsmeren. De Retezat bergen zijn de mooiste van de Karpaten. In 1935 heeft de Roemeense regering het besluit genomen de Retezat bergen tot het eerste nationaal park te benoemen.

De flora bestaat uit ongeveer 1.190 plantensoorten, waarvan 130 de "bedreigde" of "kwetsbare" status hebben. Wolven, bruine beren, wilde zwijnen, Euraziatische lynx, Europese wilde kat, gemzen, reeën en edelherten, alsmede kleine soorten carnivoren zoals de Eurasische Das en de Euraziatische otter bevolken het park. Gemenele Het reservaat is een strikt beschermd gedeelte van het park waarin intacte oerbossen gevonden worden. In 1979 de Man and Biosphere Programma van UNESCO opgenomen het park in het internationale netwerk van biosfeerreservaat.

Maak jouw eigen website met JouwWeb