Romania-nl

Fișier:Stema Botosani 2010.png Botoşani                                  

Botoşani is een stad in het noordoosten van Roemenië, dichtbij de grens met Oekraïne en Moldavië.

Botoşani is de districtshoofdstad en tevens de grootste stad van het district Botoşani in de regio Moldova, in RoemeniëBotoşani ligt in het zuid-westelijk deel van het district bij de samenloop van de rivierenSitna en Dresleuca, ten westen van de Dresleuca en de  Siret.

Botoşani ligt in het noord-oosten van Roemenië, in het gebied van hoge heuvels van de regio met links de Siret-vallei in het westen en de lage heuvels van Moldova-vlakte die zich uitstrekt naar het oosten. De heuvels in het westen van de stad maken deel uit van Suceava Plateau - het zadel Bucecea-Vorona met een maximale hoogte van 250 meter (Suliţa-berg), en een minimale hoogte van 150 meter in het zuid-westen en noordoosten. Tussen het hoog gelegen relief in het westen en de heuvelachtige vlakten in het oosten, is er een corridor waar de stad Botoşani zich bevindt.

Het gebied van de stad beslaat een oppervlakte van 4132 ha, met een gemiddelde hoogte van 163 meter, met uitschieters naar 200 meter in het westelijk deel.

Het hydrografisch netwerk van Botoşani wordt voornamelijk gevormd door het bekken van de rivier de Prut en haar zijrivieren en in mindere mate door het bekken van de Siret rivier in het noordwesten van het district.

Het bekken van de rivier de Prut neemt 88% van het wateroppervlak van het district in beslag en dat van de rivier de Siret 12%.

In de omgeving vinden we de volgende meren:

  • Lacul Cătămărăşti, in de rivier de Sitna, oppervlakte 164 ha - gebruikt voor irigatie en visvangst;
  • Lacul Curteşti, in de rivier de Dresleuca, oppervlakte 39 ha - gebruikt voor irigatie en visvangst;
  • Lacul Dracşani, in de rivier de Sitna, oppervlakte 574 ha - gebruikt voor visvangst;
  • Lacul Stăuceni