Romania-nl

 Vatra Dornei                              

Vatra Dornei is een stad in het Roemeense district Suceava.

Vatra Dornei is het centrum van één van de mooiste skigebieden van Europa.

Gelegen in het noorden van Roemenië tussen een helling van de oostelijke Karpaten en de Dornelor-helling is Vatra Dornei een toeristenplaats bij uitstek en zeer gewild als gevolg van thermische water, landschap, klimaat en faciliteiten om het skiën te beoefenen. Het kuuroord is omgeven door bosrijke berggebieden: Munţii Giumalău, Munţii Bistriţa, Munţii Călimani, Munţii Rodna en Munţii Obcina Mestecăniş. Hier wordt geskied en wintersport bedreven terwijl de stad tevens een gekend kuuroord is.

Het nationale park in het centrum van het resort, bekend om zijn eekhoorns, tevens een casino bevattend is een van de beroemdste resorts in West-Europa.

De interessantste toeristische attracties van de stad zijn:

  • Etnografisch muzeum van Bucoveni;
  • Jagers en natuurkundig muzeum;
  • Zij die de omgeving willen verkennen hebben een stoeltjeslift ter beschikking tussen de stad en Dealul Negru;
  • excursie naar Poiana Negri en Poiana Stampei, beroemd om hun mineraalwater bronnen.

In de winter zijn er twee skigebieden: Dealu Negru met een lengte van 3000 m, en een hoogteverschil van 400 m en Parc, met een lengte van 900 m en een helling van 28,5 graden en een hoogteverschil van 150 m. 

Dealu Negru beschikt over een skilift, terwijl Parc een skibaan voor kinderen en een teleski heeft. Dealu Negru heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad voor amateur-skiërs en steile hellingen voor de professionals, maar geen echte problemen veroorzakend voor de beoefenaars van de sport.

De tocht met de stoeltjeslift duurt ongeveer 20 minuten, een tijd waarin men de schoonheid van de bergen en het pitoreske berglandschap kan bewonderen met de berghellingen: Munţii Giumalau, Munţii Bistrita, Munţii Călimani, Munţii Rodna, Munţii Suhard en Muntii Obcina Mestecaniş. Het transport met de stoeltjeslift is hel hele jaar mogelijk, maar er wordt het meest van gebruik gemaakt in de zomer en in de winter.