Romania-nl

Fișier:Actual Arad CoA.png Arad                                      

Arad is een stad in het westen van Roemenië, op ongeveer 51 kilometer afstand van de grens met Hongarije. De rivier de Mureş stroomt door deze stad westwaarts naar Hongarije. Het is de hoofdstad van het district Arad en na Crişana de voornaamste stad van de regio Crişana.

Al duizenden jaren wordt de omgeving van Arad bewoond. De stad werd in de 11e eeuw voor het eerst genoemd en lag toen in het Hongaarse rijk. Arad en omgeving werden in 1551 door het Ottomaanse Rijk veroverd. Tot de Vrede van Karlowitz van 1699 bleef de stad in Turkse handen, vervolgens was ze Oostenrijks. De stad werd een militair steunpunt op de rechteroever van de Mureş. In 1783 was de nieuwe citadel voltooid. In 1834 kreeg Arad de rang van königliche Freistadt. In 1849 speelde de stad een belangrijke rol in de Hongaarse onafhankelijksheidsstrijd tegen de Habsburgers. In de 20e eeuw werd Arad uitgebreid met Aradu Nou (Újarad, Neuarad), de nederzetting op de linkeroever van de Mureş, die in de 17de eeuw was ontstaan op de puinhopen van de oorspronkelijke burcht van Arad.

Sinds 1920 (Verdrag van Trianon) behoort de stad tot Roemenië. Ruim 80% van de inwoners is inmiddels Roemeens, ca 13% is Hongaars. Daarnaast wonen er Duitsers, Roma, Slowaken en Serven.

Een Grieks-orthodoxe bisschop heeft zijn zetel in de stad, en er is ook een Grieks-orthodox seminarie gevestigd.

De stervormige citadel van Arad werd in 1783 voltooid en is gebouwd naar de inzichten van Vauban. Binnen de muren bevinden zich barokgebouwen.

Veel belangrijke gebouwen in Arad bevinden zich aan de Boulevard van de Revolutie (Bulevardul Revoluţiei), de noord-zuidas van het langgerekte stadscentrum. Aan deze boulevard staan het neoclassicistische stadhuis (1876, Ferenc Pekár), het eclectische Cenadpaleis (1887, gebouwd voor een spoorwegmaatschappij) en het neoclassicistische theater (1874), dat de Boulevard van de Revolutie aan de zuidkant afsluit.

Arad beschikt over een luchthaven, die zich 4 km ten westen van het stadscentrum bevindt. Aeroportul Arad werd in 1937 voor de burgerluchtvaart in gebruik genomen en is sinds de opening van een verbinding met Verona in 1996 een internationale luchthaven.