Romania-nl

 Baia Sprie                                 

Baia Sprie is een stad (oraş) in het Roemeense district Maramureş.

Baia Sprie was één van de belangrijkste mijnbouw centra van Maramureş. In de bronstijd was er al sprake van mijnbouw in deze omgeving. Met de winning van goud en zilver werd begonnen in 1411 na de kolonisatie door de Saksen.

Toeristische trekpleisters zijn:

  • het oude centrum van de stad in de vorm van een trapezium;
  • Het stadhuis van Baia Sprie, in 1739 gebouwd in barokstijl;
  • Rooms-Katholieke kerk uit rotsblokken;
  • Reformatorische kerk gebouwd in 1889-1890;
  • Orthodoxe kerk "Adormirea Maicii Domnului"’, vroeger Grieks-Katholiek, gebouwd in 1793;

Andere voor toeristen interessante plekken in de stad Bai Sprie zijn:

  • Het bevrijdingsmonument opgericht in 1992;  
  • Het moderne beeldenpark.

 

In de omgeving van Baia Sprie, bevinden zich de belangrijkse toeristische plekken, waar ongeacht het jaargetijde het toeristische complex Suior en de berghut Mogosa de toeristen diverse recreatieve activiteiten bieden.

Het Suior-complex ligt op 11km van de stad Baia Sprie in een schitterend berggebied, plaats biedend aan 99 personen, met een restaurant, wijnkelder, brasserie en terras.

Het complex beschikt tevens over een conferentieruimte, fitness-zaal, sauna, zonnebank, massage, billard, tafeltennis en darts. De sportieve basis wordt gevormd door een sportveld, tennisbaan, een plek voor paintball, skihelling met een lengte van 3600 meter voorzien van skilift met een capaciteit van 1250 toeristen per uur en een sledegebied.

Berghut Mogosa, aan de rand van het Bodi-meer op een hoogte van 731 en op 10 km afstand van 10km de Baia Sprie, heeft 89 slaapplaatsen in  kamers met 1, 2 of 3 bedden, restaurant met 100 plaatsen en een terras met 150 plaatsen.

Mogosa beschikt over sportfaciliteiten in de vorm van terrienen voor tennis handbal si basketbal. Dichtbij de berghut bevindt zich de langste skihelling van het gebied met een lengte van 3,8 kilometer een een hoogteverschil van 600 metern, er is een skilift met een capaciteit van 600 toeristen per uur een verbinding vormend tussen de berghut en de Mogosa-bergtop.