Romania-nl

Fișier:Roman1.jpg Roman                                   

Roman is een stad in het noordoosten van Roemenië, gelegen in het district (judeţ) Neamţ, bij de monding van de Moldova waar deze Siret instroomt.

De naam van de stad komt waarschijnlijk van de Moldavische koning Roman I. In de 14e eeuw werd de stad gesticht. De stad heeft een toeristisch en cultureel belangrijk centrum met historische monumenten uit de 14e-19e eeuw.

Roman is belangrijk voor de Roemeense auto-industrie, levensmiddelen-, houtproducten- en bouwmaterialen industrie.

Roman was in 1912 de geboorteplaats van dirigent Sergiu Celibidache.

Van cultureel belang zijn het historisch muzeum, het kunsthistorisch muzeum en het muzeum van natuurwetenschappen. In het centrum van de stad bevinden zich - vaak in verval - de vroegere muziekschool en het huis dat heeft toebehoord aan Sergiu Celibidache. Op enige kilometers van de stad bevindt zich de vesting Han al Ancuţei, van Mihail Sadoveanu, gerenoveerd op dezelfde plaats waar het ooit opging in vlammen.

Gebedshuizen in Roman:

  • Aartsbisschoppelijk paleis. Gebouwd tussen 1408 en 1413 in de tijd van Alexandru cel Bun, die wordt gezien als de organisator van de hierarchie binnen de Moldavische kerk.
  • De "Precista Mare" kerk. Nog een belangrijk monument in de nabijheid van het episcopaat. Gebouwd door Alexandru Lăpuşneanu in 1569.  
  • De "Precista Mică" kerk gebouwd in plaats van een kerk met houten banken die gebouwd was in de XVIIIe eeuw. de eigenlijke bouw begon in 1791 onder leiding van priester Constantin (zoon van priester Ioniţă), tot 1826 heeft de kerk gefunctioneerd met een provisorische dakbedekking.
  • Biserica Albă (de witte kerk)  De datum van inwijding van het moment is 2 mai1753 in de tijd van "Ştefan Vodă cel Bun" (dwz Ştefan cel Mare), stichter van kerken met als beschermheilige "Sfinţii Voievozi".
  • De "Sfântul Nicolae" kerk volgens documenten gereedgekomen op 2 september 1752 onder prins Constantin Cehan Racoviţă ten tijde van aartsbisschop Ioanichie van Roemenië.
  • De Armeense kerk. De Armeense gemeenschap in Roemenië heeft een stenen kerk gebouwd in 1609 en tussen 1863 en 1868 onder leiding van architect Johan Brandel de Daggendorf gerenoveerd.
  • De Katholieke kerk bij de samenloop van de rivier de Siret met de rivier de Moldova bijna gelijktijdig met het ontstaan van de stad gebouwd.

Maak jouw eigen website met JouwWeb