Romania-nl

Fișier:Actual Focsani CoA.png Focşani                                 

Focşani is de hoofdstad van het Roemeense district Vrancea, in de regio Moldova. De stad ligt aan de rivier Milcov.

Focşani ontwikkelde zich als een belangrijk handelscentrum tussen Rusland en Zuidoost-Europa. Een congres tussen Russische en Turkse diplomaten vond dichtbij de stad in 1772 plaats. Ook nabij de stad leden de Turken aan een grote nederlaag van de verenigde krachten van de Monarchie van Habsburg onder Prins Frederick Josias van Saxe-Cobourg-Saalfeld en Keizerrijk Rusland onder Alexander Suvorov in 1789.

Focşani en Galaţi maakten deel uit van een lijn van vestingwerken, genaamd de Siretlijn. Een bestand werd ondertekend in Focşani op 9 december1917 tussen Koninkrijk Roemenië en de Centrale Mogendheden tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Focşani ligt nabij een geologische breuk, wat het risico van aardbevingen sterk verhoogt. De stad staat dan ook bekend om jaarlijkse aardbevingen. Ook is de stad één van de populairste wijnproducerende gebieden in Roemenië. De omgeving van Focşani heeft mineralen zoals ijzer, koper, steenkool, en aardolie.

De rivier Milcov waar Focşani aan ligt scheidde Walachije en Moldova van elkaar. Dit is ook afgebeeld op het wapenschild van Focşani: de emblemen van de Middeleeuwse vorstendommen en een handdruk staan op het wapenschild.

Maak jouw eigen website met JouwWeb