Romania-nl

Fișier:ROU Mărășești COA.png Mărăşeşti                                          

Mărăşeşti is een stad (oraş) in het Roemeense district Vrancea.

Mărăşeşti is beroemd om het mausoleum.

Het mausoleum van Mărăşeşti is een monument voor de helden van de Eerste Wereldoorlog. Het Mausoleum is gebouwd op de plaats waar in de zomer van 1917 de slag van Mărăşeşti plaats vond die resulteerde in een overwinning voor de Roemeense troepen. Bij de confrontatie van Mărăşeşti werden 480 officieren 21.000 Roemeense soldaten gedood. Momenteel herbergt het mausoleum de lichamen van 5073 soldaten en officieren in 154 afzonderlijke graven en  9  gemeenschappelijke crypten met 18 plaatsen.

Het monument, een van de belangrijkste in Europa, is ontwikkeld volgens ontwerpen van de architecten George Cristinel en Constantin Pomponiu (winnaars van de projectprijsvraag  en bekroond met lei 40.000 lei  in goud) werd gebouwd tussen 1923-1938 en officieel ingehuldigd op 18 september 1938.

De bouwwerkzaamheden zijn gestart op 28 september 1924, in aanwezigheid van koningin Maria en andere figuren van de tijd, en werden na 12 jaar hervat in 1936. De Reliëfs "Cupola of Glory" werden gemaakt door Cornel Medrea en Ion Jalea en illustreert diverse momenten uit de slag van Mărăşeşti. Edward Saulescu heeft het interieur geschilderd.

In 1938, tijdens de inhuldiging werd een herdenkingsmunt uitgegevend met een diameter van 60 mm en in drie versies: goud, zilver en brons. Op de voorzijde van de munt waren er beeltenissen van koning Ferdinand I (rechts) en Charles II (links), van aangezicht tot aangezicht en in het midden, onder het wapen is het wapen van het koninkrijk Roemenië. Op de keerzijde is het mausoleum van de helden van Mărăşeşti gegraveerd.