Romania-nl

Fișier:Actual Pitesti CoA.png Piteşti                                    

Piteşti is een stad gelegen in het zuiden van Roemenië, in het district Argeş in de historische regio Muntenia

De stad ligt aan de rechteroever van de rivier Argeş, in een regio die ook bekend is voor zijn ţuică, de traditionele Roemeense pruimenjenever. Ook zijn er veel wijngaarden.

Door zijn ligging op een kruispunt van handelsroutes is Piteşti altijd een commercieel centrum geweest. Ook is het een industrieel centrum, met name doordat de Dacia-autofabriek in de nabijheid gevestigd is (in Mioveni).

Elke lente wordt in Piteşti het tulpenfestival Simfonia lalelelor gehouden.

De eerste sporen van menselijke bewoning in de regio rond Piteşti dateren uit het Paleolithicum, maar de eerste vermelding van de stad in een geschreven bron is van 20 mei 1386.

Piteşti was ook een van de tijdelijke verblijfplaatsen van de heersers van Walachije. In de jaren vijftig van de twintigste eeuw kreeg de stad een slechte naam doordat onder het regime van de communistische secretaris-generaal Gheorghe Gheorghiu-Dej in de plaatselijke gevangenis politieke gevangenen werden opgesloten. In het kader van de "Heropvoeding" werd foltering van en moord op mede-gevangenen aangemoedigd. Dit "Piteşti-experiment" duurde van 1949 tot 1951.