Romania-nl.jouwweb.nl
Home » Regio's » Muntenia » Călăraşi » Călăraşi

Fișier:Actual Calarasi CoA.png Călăraşi                                  

Călăraşi is een Roemeensehavenstad aan de Donau. Het ligt in het zuidoosten van Roemenië en is de hoofdstad van het gelijknamige district. Het ligt 12 kilometer van de grens en 125 km van Bucureşti. De stad is 133,22 km² groot en is een industrieel centrum voor de hout-, papier-, ijzer-, glas- en conservenindustrie.

Călăraşi is ontstaan uit een station voor paardrijders (de călăraşi) dat door een Walachijseprinses was gebouwd. Het lag op de route naar Istanboel. Er kwamen vanzelf mensen om het station heen wonen, waar weer een stad uit ontstond. In 1834 werd het de hoofdstad van de regio.

Veel toeristen, gedomineerd door Italianen komt naar Călăraşi om te vissen en te jagen want de omgeving van de stad biedt een rijke grond voor de jacht terwijl de armen van de oude Donau en Borcea visplaatsen bieden. In de volgende periode is het mogelijk dat het voormalige nu ontmantelde kanaal Donau-Siderca een ontspanningsoord maar bovenal een vislocatie wordt door een besluit van de gemeenteraad. 

Toeristische trekpleisters zijn verder:

  • De Dierentuin (de enige dierentuin in Roemenië waar de jaguar, siberische tijger en de emu worden gefokt en unieke diersoorten bezit zoals nijlpaarden en de beren van Alaska);
  • Muzeum Dunării de Jos;
  • Standbeeld van koning Carol I (het eerste ruiterstandbeeld onthuld door een lid van het Koninklijk Huis na 1989);
  • Oevers van de Donau en de Borcea arm, met hun stranden;
  • Het stadspark met het standbeeld van Burebista;
  • Ruines van de byzantijnse burcht Vicina;
  • De archeologische site van Călăraşi, op het punt "Grădiştea - Călăraşi", op een afstand van 2 km.