Romania-nl

Mihăileşti                                   

Mihăileşti is een stad (oraş) in het Roemeense district Giurgiu.

Mihăileşti ligt aan de rechter oever van de rivier de Argeş. De districtshoofdstad Giurgiu ligt ongeveer 50 km zuidwaarts en de hoofdstad Bucureşti 20 km noordwaarts.

Archeologische vondsten bevestigen het bestaan van de stad in de bronstijd. In het stadsdeel Popeşti werden resten van een Dacische vesting gevonden.

Het langgerekete doorpsuiterlijk van Mihăileşti ontwikkelde zich door de uitbreiding van Bucureşti tot een voorstad van de Roemeense hoofdstad.

In de tachtiger jaren van de 20e eeuw werd in de onmiddellijke nabijheid van de stad een stuw gebouwd in de rivier de Argeş. Dit is eigenlijk het enige gereedgekomen project van het door Nicolae Ceauşescu geplande Bucureşti - Donau kanaal. In 1987 kreeg Mihăileşti stadsrechten.

Na de revolutie van 1989 ontstonden er koopcentra en dergelijke dienstverlenende bedrijven, hetgeen tot een snelle toename van de welstand voerde, maar ook to gestegen prijzen op de woningmarkt. In mei 2008 werd Mihăileşti beschreven als de "Stad zonder werklozen"beschreven.

Bezienswaardigheden zijn:

  • Het stuwmeer (10,13 km2)
  • De Sf. Voievozi kerk (1714)
  • De Adormirea Maicii Domnului kerk (18e eeuw) in stadsdeel Novaci
  • De Sf. Treime kerk (1689) in stadsdeel Popeşti