Romania-nl

 Buşteni                                   

Buşteni is een plaats (oraş) in het noorden van de Roemeense provincie Prahova, in de regio Muntenia. Het stadje is een toeristische bestemming: in de winter kan men er skiën en in de zomer en lente worden er bergwandelingen georganiseerd.

Buşteni ligt aan de voet van het Bucegi-gebergte, in het Prahova-dal, waarvan de hoogste berg (Vârful Omu, 2505 m) het dichtst bij de stad zelf ligt. Buşteni zelf ligt op 1100 m hoogte. Nabije steden zijn Sinaia en Azuga. De stad Braşov ligt op een afstand van 25 km van Buşteni, Bucureşti ligt 147 km ten zuidoosten.

Buşteni heeft koele zomers (Gemiddelde juli 15,5°C) en koude winters {Gemiddelde januari -5°C). In Buşteni is er schone berglucht.

Bezienswaardigheden:

  • In het Bucegi-massief zijn de door de wind gevormde stenen "Babele" en "Sphynx" te zien. Ze zijn te bereiken met een kabelbaan vanuit Buşteni of van de voet van de Caraiman begint, waar zich ook een in een grot gebouwd klooster bevindt.
  • Op de top van de Caraiman, op 2484 m hoogte, is er een stalen kruis dat 40 m hoog is dat is gebouwd voor de mensen die het leven hebben verloren in de gevechten van de Eerste Wereldoorlog. Het is gebouwd tussen 1926 en 1928.
  • Er zijn verscheidene skipistes bij Buşteni, die te bereiken zijn met cabines, stoeltjesliften, skiliften en gondels. Momenteel wordt er een nieuwe skipiste aangelegd. Andere wintersportplaatsen in het gebied zijn Sinaia, Azuga, Predeal en Poiana Braşov.