Romania-nl

Fișier:Coa Campina PH RO.png Câmpina                                 

Câmpina is een stad in het district Prahova, in de regio Muntenia. Het is de op een na grootste stad van de provincie. Tussen 1897-1898 zat hier de grootste olie-raffinaderij van Europa.

Câmpina ligt op NB 45, net zoals New York City. De stad ligt op een kleine vlakte van 10 km², in het Bucegi-gebergte, op een hoogte van 450 m. De grootste berg in dit gebied is 2507 m hoog (Vârful Omu).

Je kunt Câmpina het beste bereiken met de trein of auto. Met de auto kun je komen van Bucureşti (90 km) of Braşov (92 km) op de belangrijke weg E15 DN1 (Nationale weg 1). Met de trein, neem je de trein tussen Braşov en Bucureşti, en stap je gewoon uit op het station van Câmpina.

Câmpina heeft een bergklimaat, met koude winters en koele zomers. De koudste maand en warmste maand zijn januari en juli, en het gemiddelde voor het hele jaar is +9,5°C. In januari heb je hele koude windstromingen, tussen -60°C en -30°C.

De warmste temperatuur ooit gemeten in Câmpina is 37,1°C, in juli 2002, en het koudste was -21°C in januari 2002.

Câmpina is voor het eerst vermeld in een document, in 1503. Het was een belangrijke handelsplaats, omdat het op de weg tussen Transsylvanië en Walachije zat. In 1890 was er petroleum gevonden en in 1895 werd er een raffinaderij gebouwd, die de naam "Fabrica Noua" (Nieuwe fabriek) kreeg. De Duitse keizer Wilhelm II, die in Doorn, Nederland gewoond heeft, bezocht Câmpina in het jaar 1913.

Toeristische trekpleisters zijn:

  • Rooms-Katholieke kerk Sfantul Anton de Padova 102 jaar oud in barok stijl gebouwd;
  • de kerk "de la Han", ook genoemd "Biserica de la Brazi", gebouwd in 1833;
  • de Sfântul Calinic de la Cernica kerk, met als kerkfeest "Adormirea Maicii Domnului";
  • de kapel "Hernea", in barokstijl ter herinnering aan de pionier van de oliewinning Dumitru Hernea;
  • Castelul Iulia Hasdeu, ontworpen door Bogdan Petriceicu Hasdeu, gebouwd ter nagedachtenis aan zijn dochter Iulia Hasdeu (ook wel "Castelul Magului de la Câmpina" genoemd);
  • Muzeum Nicolae Grigorescu.