Romania-nl

Bumbeşti-Jiu                               

Bumbeşti-Jiu is een stad (oraş) in het Roemeense district Gorj.

Bumbeşti-Jiu ligt aan de uitgang van de kloof Jiu. Op zijn grondgebied ligt een Romeins kamp, wat de leeftijd van de stad bewijst en de kloosters Lainici en Vişina (XIVe eeuw) gesticht door Nicodim. Voorheen werd de stad bewoond door vrije mannen (Moşneni).

Ook op het terrein van de stad staat het douanekantoor tussen Regat en Transsylvanië, het gebouw is in verval geraakt. De stad was het toneel van bittere strijd tijdens zowel de eerste als de tweede wereld oorlog, door de geografische positie van de kloof Jiu, die van strategisch belang wordt geacht door het leger.

In januarie 1999 kwam Bumbeştiu Jiu weer in de publieke belangstelling door het gevecht tussen de gendarmerie en de mijnwerkers geleid door Miron Cozma.

Bumbeştiu Jiu strekt zich uit over een afstand van ongeveer 6 km van Vişina tot Curţişoara, liggend in de schoot van de heuvels waar wijngaarden liggen en veel fruitbomen staan in de weiden van Jiu, thans opgenomen in toekomstig stuwmeer.

Andere terreinen strekken zich uit over de Parâng bergen tot aan het district Hunedoara. Deze terreinen met hun rijke grasland zijn een geliefd gebied voor schaapherders.

De stad is opgedeeld in twee zones: Bumbești en Valea Sadului (door de lokale bevolging ook "Colonia"genoemd"). Bumbeștiul is het vroegere dorp Bumbești Jiu, gemarkeerd door huizen met oude architectuur, specifiek voor dit berggebied. Valea Sadului is een wijk met flats en winkels gebouwd in de jaren 1940 - 1950 om huisvesting te bieden aan arbeiders die uit het hele land hier naartoe gestuurd werden om te werken in de wapenfabriek.

In Bumbeşti-Jiu bevindt zich de belangrijkste wapenfabriek van het land, gelegen aan de ingang van het Defileul Jiului naar Petroşani. In de communistische tijd was de wapenfabriek gecamoufleerd door een koelkastenfabriek, waar de beroemde Roemeense koelkast van het merk Fram werd gemaakt. De lokale bevolking gaf de Fram fabriek de bijnaam "fabriek van koude mensen", verwijzend naar de wapenproductie.

In Bumbeşti Jiu, naast het Vişina klooster, bevinden zich wat  stalletjes voor de verkoop van groente en fruit alsmede souveniers en diverse eetgelegenheden (restaurants, een motel, een parkeerplaats voor zware vrachtwagens) bekend in de districten Gorj en Hunedoara, onder de naam "La Vişina".

Maak jouw eigen website met JouwWeb