Romania-nl

Fișier:ROU Corabia COA.jpg Corabia                                  

Corabia is een stad (oraş) in het Roemeense district Olt.

In de wijk "Celei" bevinden zich de ruïnes van het Dacische fort Sucidava, hoofdstad van de Geto-Dacische stam Suci, waar Constantijn de Grote een brug bouwde, waarvan het einde nu nog bestaat. In het fort werd een geheime bron gevonden met een diepte van 12 m die nu nog drinkwater geeft.

Het Roemeense leger is in 1877 bij Corabia de Donau overgetrokken om oorlog te voeren met de Turkse troepen in het kader van de Războiului de Independenţă (onafhangelijkheids oorlog). Monumenten in de wijk Siliştioara zijn hiervan het bewijs: Monument van de Onafhankelijkheid, respectievelijk Crucea Eroilor (kruis van de helden).

Op basis van de export van graan aan het einde van de XIXe eeuw werd Corabia in 1892 verbonden met het spoorwegnetwerk van Roemenië. In de twintigste eeuw floreerde de economie van de stad en werd er veel publieke gebouwen geconstrueerd. Ook de haven van Corabia werkte hier aan mee en er bestond de grootste vloot voor het transport van graan van de omgeving.

In het centrum van de stad staad één van de grootste Orthodoxe kathedralen van Roemenië - Catedrala Sfânta Treime - en een allegorisch beeld (Roemenië voorgesteld als een jong meisje) wijzend naar de plaats waar de Roemeense strijdkrachten de Donau overstaken in de Onafhankelijkheids oorlog (Monumentul Eroilor).