Romania-nl

Fișier:ROU Băile Govora COA.jpg Băile Govora                            

Băile Govora is een stad (oraş) in het Roemeense district Vâlcea.

Băile Govora is een stad-kuuroord in het noord-oosten van het district Vâlcea en is bereikbaar over de rijksweg DN67, Râmnicu VâlceaHorezuTârgu Jiu.

Băile Govora heeft zich pas laat ontwikkeld tot kuuroord. In het jaar 1876 groef de boer Gheorghe Ciurea een put en zag er water uitkomen dat brand de naam voor zware olie bekend als stookolie. Tevens stroomde er zout water uit, dat niet bruikbaar was als drinkwater.

Er is met de exploitatie van de bronnen begonnen in 1879, en de behandeling werd destijds gedaan in lange troggen (houten baden) ingericht in de cellen van het Govora klooster, het klooster dat ongeveer op 6 km afstand van Govora ligt. Water uit deze bronnen werd naar het klooster vervoerd met sacalele (grote vaten die door dieren werden getrokken).

De eerste vestiging voor behandeling met baden had plaats in 1887 en bezat 29 hutten voor warme baden.

De officiële inhuldiging van het kuuroord vondt plaats in het jaar 1910 tegelijk met de exploitatie van hotel Palace, dat een bijzonder ontwerp heeft waardoor elke kamer minstens een uur zon per dag heeft. Men zegt dat men in Govora de zon huurt per uur. Ook heeft men een behandeling ingesteld met gietijzeren baden, en een centrale voor het verwarmen van het water en voor warmte in de winter.

Vervolgens zijn paralel aan de ontwikkeling van het resort andere hotels en pensions gebouwd, waardoor de plaats zich ontwikkelde en na jet jaar 1950 stadsrechten kreeg.

Maak jouw eigen website met JouwWeb