Romania-nl

Băile Olăneşti                              

Băile Olăneşti is een stad (oraş) in het Roemeense district Vâlcea.

De stad is relatief nieuw, hier gebruikt men geen Romeinse baden of iets dat zou leiden tot de conclusie dat het oude huisvesting betreft (niet hetzelfde als men kan zeggen van Olăneşti).

Băile Olăneşti ligt in het dal van de Tisza (beter bekend onder de naam Olăneşti), zijrivier van de rivier de Olt, omgeven door het Gerea gebergte, het  Folca gebergte en het Căprăreaţa gebergte  van de zuidelijke Kasrpaten waarin men de weg kwijtraakt in de beboste bergen. Dit maakt dat de winters mild zijn en de zomers koel.

De leeftijd van de stad leest men af aan het bestaan van de ontdekte bronnen. Mineraalwaters uit Olăneşti worden voor het eerst genoemd in een brief uit 1760, waarbij zij ape tămăduitoare werden genoemd, dit zijn de nalatenschappen van Thomas Olanescu Clucerului die de eerste badkamers bouwde. Vandaar de naam Băile Olăneşti.

De leider van de revolutie van 1821, Tudor Vladimirescu, trok zich terug op het landgoed Olăneşti met een groep van loyale rijken die het nieuws verspreidden dat er water met een wonderbaarlijke genezend effect was gevonden in het Roemeense land.

Maak jouw eigen website met JouwWeb