Romania-nl

Câmpeni                                    

Câmpeni is een stad in het Roemeense district Alba.

Câmpeni is een plaats met een grote emotionele weerklank in de harten van de Roemeense bevolking, wegens de unieke schoonheid van het landschap, maar nog meer om de personen die mede de Roemeense geschiedenis hebben bepaald, zoals de helden Horea, Closca en Crisan, rebellen leiders voor het verkrijgen van sociale en nationale rechten in 1874-1875, maar nog meer door Avram Iancu, die door zijn bijzondere persoonlijkheid een beslissende bijdrage heeft geleverd in de revolutionaire jaren 1848-1849, direct leiding gevend aan zijn volgelingen voor het verkrijgen van het Roemeense doel: sociale en nationale vrijheden.

Toeristische trekpleisters zijn: 

  • Muzeum Avram Iancu - hier was het hoofdkwartier van Avram Iancu in de tijd van de revolutie in 1848.
  • Ruiterstandbeeld van Avram Iancu (ingeschreven in de historische monumentenlijst van het district Alba, uitgegeven door het Roemeense ministerie van cultuur in het jaar 2004).
  • Oorlogsmonument. Het monument is een herinneringskruis geplaatst naast de Orthodoxe kerk van Câmpeni. Het kruis is gewijd in het jaar 1922, om de herinnering levend te houden aan de helden van de onafhankelijkheidsoorlog, gemaakt uit eikenhout en marmer, beschermd door een afdak van metaal. Op de voorkant van het monument staat he volgende gegrifd: "În amintirea eroilor din timpul răscoalei de la 1907 şi a celor căzuţi pe câmpul de luptă în timpul Războiului de Independenţă de la 1877" ( ter herinnering aan de helden uit de tijd van de opstand in 1907 en zij de zijn gevallen in de onafhankelijkheidsoorlog van 1877).

Maak jouw eigen website met JouwWeb