Romania-nl

Fișier:Coa Sebes RO.gif Sebeş                                      

Sebeş is een stad in het Roemeense district Alba.

De naam komt van het Hongaarse woord Sebes dat snel betekent, waarmee ze de snelle stroming van de rivier de Sebeş bedoelen die door de stad stroomt. Het Duitse woord Mühlbach dat Molenbeek betekent, komt van de molens die aan de rivier stonden.

Sebeş ligt aan de gelijknamige rivier Sebeş en ligt in de dal van de Mureş-rivier. In de stad kruisen twee belangrijke wegen van Roemenië, de E68DN1, die van Sibiu komt en naar de steden Deva en Arad, en de E81DN7, die ook van Sibiu komt, en naar Alba Iulia, Turda en Cluj-Napoca gaat.

Sebeş is gebouwd door de Daciërs, maar kwam rond het jaar 100 onder Romeins bestuur. Nadat Sebeş door de Hongaren was veroverd, gingen de Transsylvanische Saksen de stad bewonen, en zo begon de stad te groeien en werd het een belangrijke stad in het middeleeuwse Transsylvanië. Na de Tataarse invasies werd de stadsmuur weer opgebouwd, maar de stad werd in 1438 ingenomen door de Ottomanen. Later kregen de Habsburgers de stad en in het jaar 1918 werd Sebeş toegewezen aan de Roemenen.