Romania-nl

 Bran                                     

Bran is een stad in het Roemeense district Braşov in Transsylvanië, vlakbij Walachije. Het is gelegen in de Karpaten, 30 km van de stad Braşov.

Het nabijgelegen kasteel Bran is een belangrijk nationaal monument en eigendom van de Amerikaanse architect en aartshertog Dominic Habsburg en zijn beide zusters. Het kasteel werd waarschijnlijk in 1948 door de communisten wederrechtelijk van de familie afgenomen.
In 1920 schonk de gemeente Braşov het kasteel aan de Roemeense koningin 
Marie, echtgenote van koning Ferdinand. Marie liet het kasteel na aan haar dochter Ileana, in 1938. Ileana huwde met Anton van Oostenrijk-Toscane, zij zijn de ouders van onder andere Dominic Habsburg.

De Duitse Orde begon een constructie van een houten fort in het begin van de 13e eeuw. Na de deconstructie in 1242 door de Mongolen, begon koning Sigismund van Hongarije, een constructie van een stenen kasteel in 1377, terwijl er een dorp in de buurt was gebouwd, dat tegenwoordig, Bran heet. Het kasteel was strategisch gebouwd, hoog in de bergen en langs de weg tussen Transsylvanië en Walachije (Muntenië).

Eind december 2006 stond het kasteel te koop voor 80 miljoen euro. Op 26 januari 2009 werd bekend dat de familie had besloten het kasteel niet te verkopen, maar open te stellen als museum gewijd aan de legende van graaf Dracula. Jaarlijks bezoeken zo'n 450.000 mensen het kasteel, dat sinds 2010 ook te huur is als trouwlocatie.