Romania-nl

Fișier:FagarasCoA.png Făgăraş                                  

Făgăraş is een stad in de historische regio Zevenburgen in Roemenië in het District Braşov. Door de stad loopt de rivier de Olt.

Een van de belangrijkste steden van centraal Roemenië gelegen aan de DN1 66 km vanaf Braşov en 76 km vanaf Sibiu, aan de oevers van de rivier de Olt. Vanuit geografisch standpunt bezien ligt Făgăraş in de zone die Ţara Făgăraşului wordt genoemd, een van de oudste en belangrijke geografische en etno-culturele zones van Roemenië. Deze zone wordt ook wel Ţara Oltului genoemd.

InŢara Făgăraşului zien we veel historische  overblijfselen, cultureel en religieus waaruit de ouderdom van dit gebied blijkt zoals daar zijn:

  • Biserica Evanghelică, in Cincu (XIIe eeuw);
  • Mănăstirea(klooster) Cisterciana, in Cârţa (1202);
  • Bazilica, in Hălmeag (XIIIe eeuw);
  • Biserica fortificată, in Cincşor (XIVe eeuw);
  • Gedenkhuis "Badea Cârţan", in Cârţişoara.

De citadel is gebouwd in het jaar 1310 door Ladislau Apor, en werd daar rondom heen geleidelijk de stad Făgăraş geformeeerd, welke de naam heeft verbonden aan het Făgăraşgebergte.

In de loop van de tijd is de stad een belangrijk politiek centrum geworden, mede door het feit dat het een prinselijke residentie was en in de XVI-XVII de hoofdzetel was van de rechterlijke macht.

Maak jouw eigen website met JouwWeb