Romania-nl

Ghimbav                                    

Ghimbav is een stad (oraş) in het Roemeense district Braşov.

Ghimbav is gelegen in de Piemonte vlakte, belangrijk voor de landbouw, in de buurt van Braşov, de Europese weg E68, op het kruispunt van belangrijke verkeerswegen langs de rivier Ghimbăşel.  Aeronatice is een van de bedrijven in Roemenië, gevestigd in deze stad, waar men de IAR 330 helicopter van Puma onder licentie fabriceert.

Ghimbav werd voor het eerst vermeld in 1342, en werd waarschijnlijk gesticht door Duitse kolonisten. Door de eeuwen heen waren de bewoners meestal Saksen.

In de loop der jaren werd Ghimbav vaak ernstig beschadigd.

In de jaren 1422 en 1658 door Turkse invasies, in 1469 en 1586 door brand, in 1599 door de troepen van Prins Michaël de Dappere, in 1602 door de Habsburgse troepen van George Basta en in 1611 door Gabriel Bathory, prins van Transsylvanië. 

Na de verwoesting en ontvolking van 1422, heeft koning Sigismund van Luxemburg voor een periode van tien jaar afgezien belasting te heffen teneinde de herbouw aan te moedigen.

Toeristische trekpleisters zijn:

  • De gefortificeerde saksische kerk "Sf. Petru" . Een evangelische kerk typerend voor de regio Braşov opgetrokken met massieve muren. Deze constructievorm van kerken werd gekozen om de bewoners de gelegenheid te geven te schuilen bij vijandige aanvallen. De fundering dateert uit de XVe eeuw. Het fort was cirkelvormig, omgeven door een gracht met water dat werd geleverd door de rivier. De toegang naar de kerk was via een ophaalbrug aan de zuidoost kant.
    In het jaar werd op de plaats van de toren met entree in het fort het gemeentehuis van 
    Ghimbav gevestigd en verviel het fort in de laatste decennia.
  • In het jaar 2009 werd aan de weg naar Cristian een nieuwe Orthodoxe kerk gebouwd met een verguld dak, hetgeen uniek is voor Roemenië.

Maak jouw eigen website met JouwWeb