Romania-nl

Fișier:Interbelic Predeal CoA.png Predeal                                     

Predeal is een stad (oraş) in het Roemeense district Braşov.

Predeal ligt in valei van Prahova, naast de bergpas met dezelfde naam in de buurt van de Zuidelijke Karpaten op een hoogte van 1.060 m, de belangrijkse bergpas tussen Muntenia en Transilvania, tegelijkertijd één van de verbindingswegen tussen de hoofdstad Budapest van Hongarije en de hoofdstad van Roemenie Bucureşti. Naar Predeal loopt de DN1 een een spoorweg met dubbelspoor.

De stad wordt omringd door 5 bergmassieven: Postavarul, Piatra Mare, Bucegi, Baiului en Fetifoi.

In het verleden was Predeal de grensplaats met het Oostenrijks-Hongaarse imperium, waarvan het gebouw van de grensbewaking nu nog bestaat.

Tegenwoordig is Predeal bekend als skigebied met skieliften. Er zijn hier 5 hellingen.

Predeal wordt aanbevolen voor de behandeling van neuroasteniei, voor genezing van door fysieke of intellectuele overbelasting verzwakte organen, voor de behandeling van endocriene stoornissen en problemen bij het opvoeden van kinderen.

De belangrijkste factoren voor de kuur zijn schone lucht, vrij van stof en allergenen, rijk aan ozon en ultraviolette straling, atmosferische straling en de relatief lage luchtdruk.

Tot de belangrijkste bezienswaardigheden behoren het klooster Predeal, het militair kerkhof Predeal (achter Klooster Predeal), Villa maarschalk Antonescu (uitgehakt in het gebied van Predeal), het monument herinnerend aan de dichter Michael Saulescu (gelegen aan de toegang tot Predeal vanuit Brasov). De St. Constantijn en St. Helena Kerk (gelegen in het centrum van Predeal.

Maak jouw eigen website met JouwWeb