Romania-nl

Fișier:Actual Cluj-Napoca CoA.png Cluj-Napoca                               

Cluj-Napoca of kortweg Cluj is een stad in Roemenië, gelegen in Transsylvanië aan de Kleine Someş (Someşul Mic). Het is de hoofdstad van het district (judeţCluj en is de grootste stad van de landstreek Transsylvanië. Cluj-Napoca is een stad met een zeer gemengde bevolking en een meertalige universiteit, de Babeş-Bolyaiuniversiteit.

De oude naam van de stad is Cluj (spreek uit: kloezj). In 1974 werd Napoca aan de officiële naam toegevoegd, waarmee de toenmalige president Ceauşescu wilde onderstrepen dat de oorsprong van de stad op de Dacisch-Romeinse nederzetting Napoca zou teruggaan. In alledaags, niet-officieel taalgebruik wordt de stad echter nog steeds Cluj genoemd.

De officiële naam van het gelijknamige district Cluj werd niet veranderd.

Cluj-Napoca is van oudher een stad met een zeer gemengde bevolking. Lang hebben Duitsers en Hongaren er de dienst uitgemaakt. Pas in 1918 kwam de stad in Roemeense handen. De verhoudingen tussen de verschillende bevolkingsgroepen liep moeizaam: na de val van Ceauşescu werd de stad van 1992 tot 2004 bestuurd door de nationalistische burgemeester Gheorghe Funar, die onder meer naam maakte door straatmeubilair in de Roemeense nationale kleuren te laten overschilderen. De stad is de laatste jaren uitgebreid met grote winkelcentra zoals Julius Mall en Polus Center. Cluj is de grootste studentenstad ter wereld. De universiteit heeft als enige een faculteit Speleologie. Vlakbij ligt het unieke natuurgebied Apuseni gebergte -onderdeel van de West Karpaten- met meer dan 10.000 grotten in alle soorten en maten. De langste is 48 km. lang en ook is hier de op een na grootste ijsgrot met gletsjer van Europa.
Op 15 km. afstand ligt het dorp Gilau, ook wel genoemd De Poort van het Apuseni Gebergte.
In dit dorp ligt ook de eerste Nederlandse camping van Roemenië, die in 1994 werd vereerd met koninklijk bezoek van koningin Ana en kroonprinses Margaretha met partner. Van hieruit kan men ondermeer met professionele Salvamont berggidsen deelnemen aan grotexploraties, jeepsafaries en raften op snelstromend water.

Tegenwoordig is Cluj een voorbeeld van een goed functionerende multiculturele samenleving. Naast de al aanwezige Hongaren en Duitsers, leven er ook vele andere nationaliteiten in Cluj, dankzij de aantrekkende economie. Het aandeel van de Hongaren in de bevolking van de stad is in de loop van de 20e eeuw geslonken van ruim 80% in 1910 tot minder dan 20% nu. Het aantal Duitsers is nog kleiner.

In de 2e eeuw voor Chr. bestond op de plaats waar nu Cluj-Napoca ligt een Dacische nederzetting met de naam Napoca, die onder keizer Trajanus door de Romeinen werd overgenomen. Nog voor de Middeleeuwen werd dit Napoca verwoest.
Transsylvanië behoorde sinds 896 tot het Hongaarse rijk, nadat de Hongaren het land hadden betreden, waarna Duitse immigranten, traditioneel "Saksen" genoemd, in de 13e eeuw de nieuwe nederzetting Klausenburg stichtten. In 1270 kreeg deze stadsrechten van koning Stefan V. Deze stad ontwikkelde zich tot de belangrijkste van Zevenburgen. Matthias Corvinus, een van de belangrijkste Hongaarse koningen, werd er in 1443 geboren. Zevenburgen kwam na 1526 als zelfstandig vorstendom onder Turkse invloed, werd later Oostenrijks en vanaf 1867 Hongaars (binnen de Dubbelmonarchie). Inmiddels was Cluj een van de grootste steden van Hongarije. Dat land moest de stad in 1918 met de rest van Zevenburgen echter aan Roemenië gegeven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de stad weer enkele jaren Hongaars, daarna weer Roemeens.

Bezienswaardig zijn diverse musea, de kathedraal (15de eeuw), resten van de stadsomwalling, de botanische tuinen en het paleis in barokstijl. Ook de omgeving van de stad is zeer de moeite waard.

Maak jouw eigen website met JouwWeb