Romania-nl

Fișier:Turda, Cluj COA.png Turda                                     

Turda is een stad in Roemenië, gelegen in Transsylvanië, 30 km ten zuiden van Cluj-Napoca. De stad maakt deel uit van het district (judeţ) Cluj. De stad ligt aan de rivier de Arieş.

De Romeinen hadden hier de nederzetting Potaissa in hun provincie Dacia en begonnen er met de zoutwinning. De Hongaren, die Transsylvanië vanaf de tiende eeuw gingen bewonen, bouwden er een burcht. De stad werd eeuwenlang vooral door Hongaren en Duitsers bewoond. De zoutmijn van Turda (Salina Turda) was de belangrijkste van Transsylvanië en werd pas in 1932 buiten gebruik genomen. Tegenwoordig is hij te bezichtigen en wordt hij veel gebruikt door astmatische patiënten vanwege zijn zuivere en schone lucht.

Turda speelt een belangrijke rol in de kerkgeschiedenis: in 1568 vond in deze stad de standenvergadering plaats die het Edict van Torda opleverde: in Zevenburgen gold vanaf dat moment vrijheid van godsdienst, waarmee het vorstendom uniek was in Europa. Het edict betekende tevens de erkenning van het unitarismeals godsdienst.