Borsec                                       

Borsec is een stad (oraş) in het Roemeense district Harghita in Transsylvanië.

Borsec ligt op 26 km vanaf Topliţa aan de DN15 die naar Piatra Neamţ gaat, ingeklemd tussen het Bistriţa-, Călimani-Gurghiu-gebergte en het Ceahlău-massief, op 900 m hoogte.

De afstand tot belangrijker steden uit de zone zijn: Topliţa 28 km, Reghin 80 km, Miercurea-Ciuc 125 km, Braşov 186 km en Târgu Mureş 119 km. Vanuit Borsec kun je excursies maken naar de begtoppen Fagului (1310m) en Chiurezu Mare (1492m).

Het is een oud kuuroord (bekend sinds 1804), dat het hele jaar geopend is, met diverse mineraalwater bronnen, of kalkhouden of magnesiumhoudend. Deze waters zijn bekend om hun genezende werking reeds vanaf de tweede helft van XVIe eeuw. De therapeutische effecten van deze mineraalwater bronnen  zijn internationaal erkend. Zij hebben de Internationale zuiverheidsmedaille van Wenen ontvangen (1873), de zilveren medaille en erediploma van de expositie georganiseerd in Berlijn in 1876 respectievelijk Trieste en het erediploma van de expositie in Parijs van 1878.

Het was het belangrijkste kuuroord van het noordelijk deel van het district Harghita en de meeste noordelijke plaats  in het Gheorgheni gebied. Borsec verkreeg stadsrechten in het jaar 1956. Bezoekers van de stad geven deze deze de naam "koningin van het mineraalwater", beroemd om zijn mineraalwater bronnen en zijn bijzondere klimaat.

In het gebied waren er grote delen bos. Het economisch leven wordt buiten de exploitatie van hout bepaald door de exploitatie van bruinkool, exploitatie van kalksteen entravertin, houtbewerking en energie-industrie. In de stad bestaat een heel belangrijke fabriek voor het bottelen van mineraalwater, genoemd Regina Apelor Minerale SA. Het kuuroord wordt door veel toeristen bezocht die er komen voor het genezend effect van de mineraal waters en de gezonde berglucht en het schitterende schone landschap in het gebied.

Borsec wordt gevormd door twee delen: Borsecul de Sus en Borsecul de Jos.