Romania-nl

Fișier:Stema reghin.png Reghin                                      

Reghin is een stad in Roemenië. De stad ligt in het noorden van het district (judet) Mureş aan monding van de  de Gurghiu die daar samenkomt met de rivier de Mureş. Oostelijk ligt het Gurghiugebergte, een deel van de Oostelijke Karpaten.

Reghin heeft een houtverwerkende industrie en is vooral bekend om zijn productie van muziekinstrumenten, vooral snaarinstrumenten. De stad had tevens een bierbrouwerij, totdat de buitenlandse eigenaren in 2003 de productie van het plaatselijke biermerk, Silva, elders onderbrachten. Bovendien is in Reghin decennialang schoenfabriek 'Alpina S.A.' actief. Deze fabriek werd in 1997 door een Nederlandse firma overgenomen, maar is in november 2007 gesloten.

De oudste vermelding van de stad Reghin dateert uit 1228. Oorspronkelijk bestond deze Zevenburgse stad uit twee delen: het door Duitsers ("Saksen") bewoonde Reghinul Sasesc (Sächsisch Regen, Szászrégen) en het Hongaarse Reghinul Unguresc (Ungarisch Regen, Magyarrégen). Beide groepen wonen er nog steeds, hoewel met name het Duitse aandeel in de 20e eeuw sterk is afgenomen.

Het voornaamste monument van de stad herinnert aan het Duitse verleden: de evangelisch-lutherse kerk (Marienkirche) dateert van 1300-1330 en is het grootste gotische bouwwerk in de regio.

In Reghin bevindt zich een openluchtmuseum.

Maak jouw eigen website met JouwWeb