Romania-nl

Fișier:Actual Targu Mures CoA.png Târgu Mureş                              

Târgu Mureş is een stad in Roemenië met circa 150.000 inwoners. Het is de hoofdstad van het het district Mureş in de regio Transsylvanië. De stad ligt aan de rivier de Mureş en dankt daar ook haar naam aan (Târg(u) betekent markt).

De stad werd in 1332 voor het eerst genoemd onder de naam Novum Forum Siculorum, de Latijnse vertaling van het Hongaarse Székelyvásárhely, zoals de stad tot 1616 geheten heeft. Het element Székely verwijst daarbij naar de Szeklers die hier woonden. De stad kreeg in 1616 onder haar nieuwe naam Marosvásárhely stadsrechten van de Zevenburgse vorst Gabriël Bethlen.

De stad won vanaf 1754 aan belang nadat Maria Theresia de Tabula Regia (Koninklijke Tafel), het hoogste rechtscollege voor Zevenburgen, hier vanuit Medgyes naartoe had verplaatst. De stad is tot 1920 tot Oostenrijk resp. Oostenrijk-Hongarije blijven behoren. In dat jaar werd heel Transsylvanië aan Roemenië toegewezen. De stad, die in het Roemeens aanvankelijk Mureş-Oşorhei heette, kreeg pas in de 20ste eeuw haar huidige Roemeense naam.

Tussen 1952 en 1968 was Târgu Mureş de hoofdstad van de Hongaarse Autonome Provincie (vanaf 1960: Mureş-Hongaarse Autonome Provincie).

Târgu Mureş was in maart 1990 het toneel van de ernstigste Roemeens-Hongaarse confrontatie sinds de val van het communisme: bij het bloedbad dat in het Hongaars sindsdien bekendstaat als Zwarte Maart (fekete március) kwamen drie Hongaren en twee Roemenen om het leven en raakten 278 personen gewond, waaronder de Hongaarse schrijver András Sütő.