Romania-nl

Fișier:ROU Jibou COA.gif Jibou                                     

Jibou is een stad (oraş) in het Roemeense district Sălaj, Ardeal.

In Jibou bevindt zich een van de interessantste botanische tuinen van Roemenië op het vroegere landgoed van de hongaarse edelman Wesselényi.

In de richting van Zalău zijn er de oude baden van Jibou, die door de geneeskrachtige werking van een spa-zout, vergelijkbare eigenschappen hebben met diet die van Băile Herculane.

Het districtsbestuur heeft een industriepark ingericht teneinde werkgelegenheid te creëren in de Someş-vallei.

Jibou ligt 20 km ten oosten van de districtshoofdstad Zalău. Qua grootte is het de derde stad van Sălaj, na Zalău en Şimleu Silvaniei. Het is een belangrijk spoorkruispunt, waar de lijnen DejBaia Mare en Zalău bij elkaar komen en men verder kan reizen naar Sărmăşag en Carei.

Jibou ligt dicht bij het de rivier de Someş, een grote rivier in het noordwesten van Roemenië, die hier zijn stroming wisselt van noord-zuid in zuid-noord, ten gevolge van de piramidevormige berg Piscuiul Ronei of Ţugluiul Turbuţâi of Dealul lui Racoţi geheten. Dit bergmassief staat op de lijst van natuurreservaten, door de rijkdom aan fossielen speciaal in overblijfselen uit het tertiare tijdperk. Bovendien waren er overblijfselen ontdekt uit het krijttijdperk zoals ribben en tanden van de dinosaurus.