Romania-nl

Fișier:Coa Medias RO.jpg Mediaş                                   

Mediaş is een stad in Roemenië, gelegen aan de Grote Târnava in het noordwesten van het disctrict Sibiu.

De eerste vermelding van de stad is uit 1267 (Mediesy). De Duitse immigranten ("Saksen", maar eigenlijk afkomstig uit de Moezelstreek) namen destijds de naam van de stad over van de vertrekkende Hongaarstalige Szeklers, terwijl de Roemenen hun naam op hun beurt aan het Duits ontleend hebben, dat er eeuwenlang de dominante taal was. Aan het begin van de 20e eeuw vormden de Duitsers er nog de grootste bevolkingsgroep, maar tegenwoordig vormen de Hongaren er na de Roemenen de grootste minderheid (ruim 10%).

In Mediaş, dat in 1495 onder koning Matthias Corvinus de status van Vrije Koninklijke Stad kreeg en van muren werd voorzien, hebben verschillende belangrijke landdagen plaatsgevonden. Op die van 1576 ontving de Zevenburgse vorst Stefan Báthory er de Poolse afgezanten die hem berichtten dat hij tot koning van Polen was gekozen. Ook enkele Zevenburgse vorsten werden te Mediaş gekozen. De landdag van de Zevenburgse Saksen stemde er op 8 januari 1918 voor aansluiting bij Roemenië (Zevenburgen was destijds nog Hongaars).

In Mediaş staat een uit 1472 daterende protestantse weerkerk met een jongere 74 m hoge toren. Van de ooit omvangrijke verdedigingswerken resten nog twee torens.

Mediaş heeft een samenwerkingsverband met de Friese gemeente Skarsterlân.

Maak jouw eigen website met JouwWeb