Romania-nl

Fișier:ROU Ocna Sibiului COA.png Ocna Sibiului                           

Ocna Sibiului is een stad (oraş) in het Roemeense district Sibiu.

Ocna Sibiului is een toeristisch kuuroord in het district Sibiu in de zuidelijke Colinare-vallei (ten noordwesten van de Sibiu-vallei), 15 km ten noorden van Sibiu, in het dal van de Vişa-beek,  in een gebied omringd door bossen met eeuwenoude eiken en een rijke ondergrondse zout.

Het eerste spa-kuuroord  werd hier opgericht in 1845 en sindsdien werd Ocna Sibiu aantrekkelijk n heel geschikt, omdat het meer gevormd op een oude ingestorte zoutmijn de reputatie had heel geschikt te zijn.

Op het zout massief bevinden zich meer zoutmeren (voormalige ingezakte mijnen). Velen van hen hebben een zoutconcentratie van 260 gram / liter. Het meer Avram Iancu (vroeger de mijn "Ocna Mare"), wordt met een diepte van 132,5 m, beschouwd als de diepste antropogene meer in het land .

Het gematigde klimaat, de lucht rijk aan aërosol, de jaarlijkse temperatuur in dit deel ruim boven het gemiddelde van het land en de recente renovatie van het strand, hebben het kuuroord weer de roem gebracht van het verleden.

Het huidige Ocna Sibiului heeft ook een archeologisch belang, hier worden gereedschappen uit het bronzen tijdperk (1900-800 vC) gevonden, die worden tentoongesteld in het Brukenthal Museum in Sibiu.

Het Cupola zout-massief heeft een eliptische vorm met een grote straal van 1,3 km en een kleine straal van 0,6 km. Hoewel zout uit Ocna Sibiu het onderwerp was van uitgebreide mijnbouw (uit de Romeinse periode, tot 1932), was de diepte van het massief tot nu toe  onbekend, wordt geschat op ongeveer 1-1,2 km.

Zoutwinning is sinds de Romeinse tijd geëxploiteerd, de voortdurende exploitatie heeft geleid tot de vorming van grote ondergrondse grotten, die door hun instorting, de volgende meren hebben gevormd: Horea, Cloşca, Crişan, Inului (Ocna Iosif), Lacul fără fund (Ocna Francisc), Avram Iancu (Grosse Grube, Ocna Mare), Ocniţa (Kleine Grube, Ocna Mică), Sf. Ion (Ocna Sf.Ion, Ocna Ioan Nepomuk), Poporului, Dulce, Brâncoveanu, Mâţelor, Vrăjitoarelor, Sf. Ignat, Trestiilor en Austel. Tien meren hebben zout en vier meren zoet water. 

De laatste decennia zijn twee meren door uitdroging verdwenen, Lacul Trestiilor en Lacul Austel. "Lacul fără fund" (meer zonder bodem) met een oppervlakte van 0,2 ha, is tot natuurreservaat verklaard. Dit meer heeft een diepte van 34,5 m, een diameter van 50 m, een ovale vorm en is ontstaan in 1775 door de instorting van ocnei Francisc.

Een specifiek kenmerk van zout water meren is de stratificatie van het water, het zoutgehalte en de temperatuur. Aan de oppervlakte van het meer ligt een web van permanent zoet water, terwijl in de diepte zich een zoutwater laag bevindt die permanent voor warmte zorgt.

Het water van het meer wordt door voor een zoute omgeving specifieke fauna bewoond, terwijl op de oever zich een rijke halofiele flora  ontwikkelt.

De temperatuurverschillen en het zoutgehalte worden gebruikt voor terapeutische doeleinden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb