Romania-nl

Fișier:StemaSibiului.svg Sibiu                                        

Sibiu is een oude middeleeuwse stad in het hart van Roemenië. De stad ligt in het zuiden van Transsylvanië, aan de voet van de Transsylvanische Alpen. Het is de hoofdstad van het gelijknamige district Sibiu.

Sibiu werd in de 12e eeuw gesticht door Duitse immigranten en is steeds een van de belangrijkste Duitse nederzettingen in het historische Zevenburgen gebleven. De stad is tegenwoordig tweetalig, hoewel het aandeel van de Duitsers in de bevolking na hun uittocht in de jaren '90 nog maar 1,6% is, kleiner dan dat van de Hongaren. In 2000 kreeg Sibiu (Hermannstadt) wel voor het eerst sinds 1945 weer een etnisch Duitse burgemeester, Klaus Johannis. Hij werd in 2004 herkozen met 88,7% van de stemmen. Johannis is populair vanwege zijn strakke en degelijke beleid, in een land dat elders veel te kampen heeft met corruptie in de politiek.

Sibiu was samen met Luxemburg in 2007 Culturele hoofdstad van Europa.

In het historische centrum worden de huizen gesierd met vele kleine dakkapelletjes, de zgn. ogen van Sibiu. Maar ook de gotische en Weens-barokke huizen vragen de aandacht van de toeristen in de binnenstad van het voormalig Duitse Hermannstadt. De Duitse invloed is ook nog zichtbaar door de aanwezigheid van de Duits evangelische kerk, met het rijke ingangsportaal, het monumentale orgel uit 1674 en, helemaal achter in de kerk, de grafsteen van de zoon van Vlad Dracula!

Culturele bezienswaardigheden.

  • Het Brukenthal-museum is over verschillende locaties in de stad verspreid.
  • In het paleis van de voormalige baronnen Von Brukenthal, in het centrum van de stad, is de pinacotheek ( schilderijenverzameling) ondergebracht. Deze bevat onder meer werken van Lucas Cranach de Oudere, Titiaan, Pieter Brueghel de Oudere (De kindermoord van Bethlehem), Pieter Brueghel de Jongere, Jan van Eyck, en van vele andere Duitse en Italiaanse meesters, met de nadruk op de periode 1400- 1750.

Maak jouw eigen website met JouwWeb